Како изгледа један рок камп за девојчице на Исланду, како у Пољској а како у Србији? Шта можемо научити једни од других у раду са децом и младима у области музике и како музичку сцену учинити отворенијом за све биће теме разговора на конференцији свих рок кампова за девојчице у Европи, коју ФЕМИX организује од 20. до 22. септембра 2018. у Пароброду у Београду. Конференција је део Music Empowerment Mobility Exchange (МЕМЕ) партнерског пројекта који оснажује младе да се укључе у стварање музике и допринесу музичкој сцени.

Рок камп за девојчице

У Београду ће се окупити 60 учесница и учесника из Велике Британије, Исланда, Ирске, Финске, Норвешке, Аустрије, Пољске, Немачке, Шведске и Србије који организују рок кампове за младе, девојчице и девојке, као и госте и гошће из региона и Холандије који у својим земљама желе да по први пут покрену овакве кампове. Као искорак из теорије и приче, програм ће у суботу 22. септембра “разбити” концерт бендова из којих долазе неке од менторки Рок кампа за девојчице у Србији – Немесис и Три Капљице, уз Вин Тристе, након чега следи jam session. Да би се конференција одржала у најбољем могућем издању, потребна је подршка 4 волонтера/волонтерке!

Пријави се за учешће у организацији прве конференције рок кампова за девојчице у Европи ако:

  • Имаш између 18 и 30 година
  • Говориш енглески језик
  • Верујеш да предрасудама нема места на музичкој сцени и да музика има моћ да мења друштво на боље
  • Желиш да научиш како се организују догађаји у области културе и активизма
  • Хоћеш да сазнаш како организовати рок камп
  • Желиш да упознаш музичар(к)е, активисткиње и активисте који су покренули нешто ново у својим срединама и придружили се светској иницијативи

Пријави се попуњавањем онлине формулара. Питања можеш упутити организаторкама на femixinfo@gmail.com.

Волонтирање подразумева ангажман од 6h дневно, од 19. до 23. септембра. Обезбеђени су оброци током смена, а превоз и смештај у Београду нису.

Рок камп за девојчице у Србији тежи да домаћу рок и алтернативну сцену учини богатијом музичаркама, које сада нису довољно видљиве и присутне су у мањем броју, нарочито када се ради о традиционално “мушким” инструментима и жанровима. То ради тако што мотивише девојчице да активно прате своја музичка интересовања. Током седам дана девојчице узраста од 10 до 14 година уче да свирају основе гитаре, бас гитаре, бубњева и клавијатура уз подршку менторки, и последњег дана кампа наступају на отвореном концерту. Рок камп за девојчице у Србији је 2017. покренула група младих активисткиња и музичарки окупљених око програма ФЕМИX, и до сада је одржан два пута.

Пројекат МЕМЕ даје подршку преко 110 људи који су активни на музичким сценама и у едукативним и развојним програмима у области музике из десет различитих земаља, који су се окупили да размењују искуства и знања у вези са организовањем заједнице и медијским ствараштвом. Пројекат спроводи европска мрежа Рок кампова за девојчице. МЕМЕ2018 подржава Ерасмус плус, а лидер пројекта је Рок камп за девојке са Исланда “Stelpur Rokka”. Пројекат спроводе као домаћини организација Ruby Tuesday из Берлина и Организација за промоцију активизма ОПА из Србије – носилац програма за афирмацију стваралаштва ФЕМИX и Рок кампа за девојчице у Србији.

Извор: Канцеларија за младе града Београда

 

 

 

Leave a comment