По угледу на Париз, Беч, Лондон, Берлин и друге метрополе, али и градове европске престонице културе, Нови Сад оживљава једну од култних градских улица. У суботу 15. септембра Булевар Михајла Пупина, некадашњи корзо, постаје место за „Корзо“ – велики концерт Војвођанског симфонијског оркестра и стипендиста Фонда за унапређење вокалне уметности младих „Меланије Бугариновић и ћерке Мирјане Калиновић – Калин”.

Корзо се враћа у Нови Сад!

Центром Новог Сада чуће се најпознатије композиције Моцарта, Вердија, Чајковског, Росинија, Шостаковича, Пучинија у извођењу врхунских новосадских музичара. Репертоар ће започети Бизеовом „Кармен“ – својеврсном увертиром на коју ће се касније низати арије и валцери. Уз уживање у раскошним звуцима бисера симфонијске музике и најлепшим оперским аријама, Новосађани који одлуче да ово суботње вече проведу на „Корзу“ имаће прилику да управо ту, на некадашњем корзу, осете дух старог Новог Сада и кроз изложбу олдтајмер аутомобила који ће бити паркирани дуж булевара.
Како је идеја Калеидоскопа културе да креирањем културе заједништва унапреди културни живот града, у Нови Сад ће овим догађајем показати једно ново лице културе. По угледу на сличне догађаје великих размера какве смо до сада виђали у европским метрополама, бићемо сведоци јединственом концепту концерта „под звездама“.
Директор Фондације „Нови Сад 2021“ Немања Миленковић истиче:
„Новосађани су словили у прошлости за грађане српске Атине, а 2021. године биће домаћини Европске престонице културе. На речима то лепо звучи, али само на делима се доказује колико нам је културна важна. Толико важна, да су Новосађани спремни да једну од најзначајнијих саобраћајница у граду подреде једном Моцарту, Чајковском, Вердију, Бизеу, Шостаковичу, Росинију и другим великанима класичне музике. То не може сваки град, само онај у коме влада уверење да је култура начин живота. Нови Сад то све више живи.“
Након што је током прошлог викенда отворена културна станица Еђшег, у години европског културног наслеђа, на Булевару Михајла Пупина на којем је почетком 20. века Нови Сад добио ново европско лице, овим и другим програмима креира се и нова слика културе Новог Сада.
Калеидоскоп културе и даље живи и ради на томе да што више културних и креативних садржаја приближи грађанима. У петак, 14. септембра, савремени циркус долази у наш град. Јединствени фестивал у региону „Циркобалкана” настао је од стране ентузијаста и заљубљеника у циркус, а њихове представе Новосађани ће моћи да испрате до 22.септембра.

Такође, 16. септембра публика ће имати прилику да погледа премијеру луткарске представе за одрасле „Затвореник и Шестопрсти” у Позоришту младих, док ће премијера представе „Крваве свадбе” бити премијерно изведена 18. септембра у Српском народном позоришту. Од 22. септембра у склопу платформе Калеидоскоп културе прошетаћемо и кроз наслеђе и завирити у три дворишта у Алмашком крају, а забава за најмлађе суграђане биће премијерно извођење опере за децу „Чаробна фрула” која је заказана за 23. септембар у дворцу Еђшег.
Калеидоскоп ће овог лета дочарати како сија Нови Сад, поносни носилац титуле Европске престонице културе за 2021. годину.

 

Leave a comment