Након Каравана, Новосађани и бројни посетиоци ове недеље, испратили су представљање још једне културне станице у оквиру Калеидоскопа. 8. септембра своја врата отвориo je дворац Еђшег у циљу пружања простора у којем грађани могу да стварају. У склопу представљања културних станица и програма укључивања грађана, Фондација Нови Сад 2021 овом приликом омогућава суграђанима да активно учествују у стварању и креирању нових простора у Новом Саду.


Закорачите у дворану разноликости

“Еђшег отвара врата” назив је манифестације којом ће у оквиру једног дана бити приказано мноштво програма које ће овај дворац пружити Новосађанима у наредном периоду. Поред самог објекта за програме користитиће се и остали простори који чине целину и лепоту овог простора. Тако je 8. септембра, у башти Еђшега од 16 часова била одржана жонглерска радионица за децу и радионица аранжирања цвећа, да би се забава наставила у дворани уз јавни час валцера. Ову манифестацију jе од 17:30h употпунило такмичење у бракеданце-у када су плесне акробације изводили најбољи хип-хопери Новог Сада а урбану атмосферу појачали муралисти и графитери који су осликавали неколико зидова и трибинске степенице кошаркашког терена поред Еђшега. Истовремено у свечаној дворани биo je уприличен отворени час и радионица танго плеса када су сви заинтересовани могли да се опробају и науче нешто више о овом плесу. Вечерњи програм који je почињеo у 20 часова обележиo je новосадски поп хор “Радио” и џез трио Ђорђа Обрадовића којим се затворила ова манифестација и симболички отворила врата Еђшега.

У наредном периоду Новосађане очекују бројни програми у Еђшегу као што су вече шансона са Лораном Прокопићем, стрип и илустрација, опера за децу, јавни часови различитих плесова, сликање по камену, бројне радионице и изложбе, представе као и пројекције филмова у оквиру Кварт филм феста.

Leave a comment