Удружење грађана „Центар за маргину“ уписује трећу генерацију полазника и полазница програма „Школа медијске писмености“!

Упис у Школу медијске писмености

Програм је намењен ученицима/цама средњих школа и студентима/кињама основних студија свих факултета. Учешће у програму је бесплатно и не изискује специфично предзнање о темама којима ћемо се бавити. Број полазника и полазница је ограничен, а пријаве трају до 25. септембра 2018. године у 23:59.

Предавања ће почети 6. октобра 2018. године и одржаваће се сваке суботе у преподневним терминима. Предавања се одржавају у Београду.

Заинтересовани кандидати и кандидаткиње се могу пријавити слањем CV-а и мотивационог писма на адресу office@czm.org.rs  или попуњавањем онлине формулара.

ШТА ЈЕ “ШКОЛА МЕДИЈСКЕ ПИСМЕНОСТИ”?

ШМП је иновативан једносеместралан програм усмерен на сва основна упоришта медијске писмености, те подељен у четири сегмента:

Развијање личних стратегија и алата за постизање медијске писмености – оснаживање на индивидуалном нивоу
Јачање теоријског знања из области масовних медија и нових информационих технологија
Критичка анализа масовне културе и културе забаве
Примењено знање – рад у тимовима, писање и објављивање ауторских чланака, саопштења и истраживачки рад
Овако конципиран, ово је програм који омогућава индивидуални развој, свеобухватно теоријско и академско знање, као и практично знање и конкретне алате за праћење и мониторинг медијских садржаја. Програм представља спој академског приступа медјима, примењеног практичног знања и активизма.

Предавања су организована у два међусобно повезана модула:

Модул масовних медија обухвата домен новинарства, етике, медијског садржаја, креирања медијских порука, власништва и др.
Модул “масовна култура” обухвата садржаје популарне културе и културе забаве, филм и анимирани филм, стрип и др. као и друштвене мреже и нове медије.
Осим предавања и радионица, полазници и полазнице Школе ће имати менторску подршку током истраживачког рада и писања ауторских чланака, организоваће дебате и трибине. Најбољи чланци ће бити објављивани на нашем порталу, магазину “Промаја” и у партнерским медијима.

ШТА “ШКОЛА МЕДИЈСКЕ ПИСМЕНОСТИ” НИЈЕ?

“Школа медијске писмености” није класична школа новинарства. Иако се бавимо многим темама значајним за будуће новинаре и новинарке од ове Школе немојте очекивати да вас

ОЧЕКИВАЊА ОД ПОЛАЗНИКА И ПОЛАЗНИЦА:

– Редовно присуство на предавањима и радионицама (на најмање 80% програма)

– Активно писање текстова/чланака и писање завршног рада

У току и након програма “Школе” полазници и полазнице ће имати могућност да своје текстове објављују у партнерским медијима, а након завршетка програма добија се сертификат.

Извор: Portal Mladi

Leave a comment