Meeting of Styles је интернационални догађај који окупља уличне уметнике који заједно раде на једној идеји – заједно осликавају одређени простор.

Идеја за овај догађај родила се 1997. године у Висбадену у Немачкој. Инспирисани једним ранијим догађајем, оснивачи покрета Meeting of Styles, одлучили су да он добије интернационални карактер, те је званично основан 2002. године. До сада је организовано преко 250 догађаја на којима је учествовало неколико хиљада уметника.

Сусрет стилова се организује неколико пута у току године, сваки пут у другој држави, а током година овај догађај је попримио не само интернационални већ и глобални карактер, јер је Meeting of Styles гостовао широм планете.

Најважнија идеја овог покрета је интеркултурална размена, јер поред домаћих уметника, који представљају земљу у којој се овај догађај одржава, увек гостују и уметници из иностранства. На тај начин се ствара интернационална мрежа уличних уметника, а истовремено се могу представити и различити изрази урбане и уличне уметности.

Овај покрет нема свој буџет, зависи углавном од спонзора и јавног буџета, односно фондова за културне пројекте. Поред графита, Meeting of Styles промовише све елементе Хип-Хоп културе, стога позивају и све заинтересоване да се пријаве за учешће. Више информација можете пронаћи овде.

Сусрет стилова је гостовао три пута у Србији и сва три пута у Београду. Први пут је то било у августу 2010. године, када је осликаван зид зграде ITM, која се налази на адреси Његошева 12. У осликавању су учествовали уметници из Немачке, Русије и Бугарске, уз помоћ домаћих уметника. Сви заједно су креирали мурал који делује као целина само захваљујући бојама.

Већ 2012. године Meeting of Styles се поново вратио у Београд. Овога пута од 26. до 28. августа, у дворишту Основне школе ”Стари град, на Дорћолу, у улици Стјепана Високог 7. Уметници су  на располагању имали цело двориште школе укључујући и један велики зид, на коме се нашао мурал.

Домаћим уметницима су „у госте“ дошли уметници из Русије, Аустрије, Немачке и Бугарске. Међу домаћим уметницима су били: Артез, Демон, Собек, Сотер и други.

Своје гостовање у Београду ова манифестација је продужила и на наредне две године, 2012. и 2013.

Можемо видети две зграде између којих је капија са натписом „Welcome to Belgrade“, где се даље наставља „ведута“ виђена очима уметника. На самом муралу једино се распознаје потпис једног уметника, а то је Артез, али не знамо да ли је он сам радио мурал, с обзиром на то за овај догађај на сајту Meeting of Styles не постоје други подаци осим датума манифестације и фотографија.

Наредне, 2013. године, радило се на две локације. Поново је бојен зид ITM-а и овога пута једна зграда, у улици Степана Високог број 30.

С обзиром да је Meeting of Styles давно гостовао код нас, пре скоро пет година, надамо се да ће се ускоро вратити или да ћемо инспирисати неког од вас да се пријави на овај догађај.

Адријана Турајлић

Фотографије: http://thegoldbricks.com

Аутор фотографија: Адријана Турајлић

 

Leave a comment