Брат показује сурову реалност руског друштва након распада Совјетског савеза, пратећи лик младог војника, Данила Багрова,  који се враћа са ратишта. 

Први део филма Брат изашао је 1997. године и постао је један од култних руских филмова.

Након одређеног времена, које је провео у ратним околностима, Данила је жељан обичног живота, музике, друштва… Како је потрошио новац који је имао, а који више не зна где да заради, Данила одлучује да тражи помоћ од свог брата. Пратећи однос двојице браће имамо увид у целокупно друштво и стање у коме се оно налази, где се повлачи сасвим очигледна линија између обичних људи, неколико криминалаца, и неколицине која покушава да постане елита захваљујући њиховим услугама.

Филм је у Русији издат на VHS касетама, након чега је постао велики хит, с обзиром на то да је постао доступан свима. Већина тадашњег руског друштва могла се препознати у овом филму и свакодневној животној борби. Поред тога, филм је приказан и на неколико интернационалних фестивала.

Брат нам показује да за добре идеје није потребан ни велики буџет, ни сензационална опрема, већ визија, идеја и добра воља.

Иако је овај филм доживео велики успех, глумци скоро да су радили за џабе. Наиме буџет филма износио је нешто више од 10 000 долара, док је скоро цео филм снимљен на једном острву у Санкт Петербургу. За време снимања филма глумци су носили своју одећу, а све друго што им је било неопходно купљено је као половна роба.

За потребе снимања овог филма Светлана Писмиченко научила је да вози трамвај, док је један од камермана, Сергеј Астаков, возио камион, како су у међувремену установили да ниједан од глумаца не зна да управља овим возилом.

Други део филма изашао је 2000. године и имао је знатно већи буџет, чак 1,5 милиона долара. Браћа у овом наставку настављају своју борбу, овога пута чак одлазе и у Сједињене Америчке Државе, обећану земљу.

Брат 2, између осталог, руши и митове о Америци, показује проблеме који се јављају у нижим слојевима друштва, што уништава слику која је пласирана о овој земљи. Данила се на свом путу у Америку сусреће са разним културним разликама, те се тако упушта у сасвим нове ситуације.

Разлог за успех ова два филма није само сурово представљање друштва које је настало распадом једне велике државе, већ и поистовећивање са главним јунаком. Данила Багров у појединим ситуацијама подсећа на Робин Худа. Данила се у већини случајева не бори за себе, већ за друге. Иако у филму пролази кроз различите догађаје и искушења у његовом лику се до краја препознаје потреба за правдом и истином. Он жели да уради све што је у његовој моћи да макар мало исправи свет у коме се налази.

Поред свега што смо навели, филм је добио и доста критика, међутим главну реч пресуде оставићемо вама. Брат вас неће оставити равнодушним, или ћете га волети, или ће те га критиковати, баш као и у животу.

Адријана Турајлић

Фотографије: http://vkinoshke.me,

Leave a comment