Фестивал Piano City Нови Сад одржаће се ове године од 7. до 9. септембра. Фестивал организује удружење Мистyланд, уз подршку Управе за културу Града Новог Сада, и реализује се у оквиру „Калеидоскопа културе“ – нове велике платформе Фондације 2021.

Посети Фестивал!

Преко 150 пијаниста, из 10 земаља и двадесетак градова, продефиловаће Новим Садом у три фестивалска дана. Чак 88 концерата бесплатних за грађанство одржаће професионални пијанисти, студенти, ученици музичких школа и аматери ентузијасти, уз заступљеност најразличитијих музичких жанрова.

Звезда овогодишњег фестивала, јапанска пијанисткиња МОМО КОДАМА, отвориће фестивал концертом у новосадској Синагоги, у петак 7. септембра у 20 часова. Уметница блиставе интернационалне каријере, која која иза себе има два CD албума снимљена за престижну
издавачку кућу ЕЦМ, а долази у Нови Сад са подијума најпрестижнијих светских фестивала класичне музике, одржаће концерт посвећен обележавању сто година од смрти композитора Клода Дебисија. То је једини концерт на фестивалу за који су у продаји улазнице и оне се могу
набавити по цени од 500 динара (600 на дан концерта) у продајној мрежи
GigsTix.

Фестивал ће затворити нишки пијаниста Дејан Илијић, фронтмен састава EYOT, премијерним извођењем композиција за соло клавир у Синагоги 09.09. у 21час.

Ексклузивитет PIANO CITY® програма је гостовање идејног творца и оснивача PIANO CITY концепта, берлинског пијанисте Андреаса Керна, који ће се у Културном центру ЛАБ, у суботу 8.09 у 19 часова, представити Новосађанима у музичком talk-show формату „Сусрет са уметником“.

Међу учесницима Фестивала је и једна од најуспешнијих српских класичних пијанисткиња млађе генерације Марија Тимотијевић, затим младе наде српског пијанизма: Вук Божиловић, Ивана Дамјанов, Адем Мехмедовић, Вељко Ненадић, као и гости из региона и иностранства: Лили Богданова (Софија), Динко Благојевић (Бања Лука), Емилија Маринова (Охрид), Петра Ферић (Сплит), Миккел Торуп (Фредериксберг), Мариа и Франческа Мусти (Барлетта), Дорелла Сарло
(Ђенова) и још многи други.

На 5 локација биће одржани целодневни концертни маратони пијаниста: СПЕНС, Плато испред ректората Универзитета у Новом Саду, Салетла у Дунавском парку, Музеј Војводине и Ликовни салон Културног центра Новог Сада.

Leave a comment