Животиње из дивљине у људским домовима

Људи се углавном деле на оне који воле мачке и на оне који воле псе. Ипак, постоји и трећа група. Упознај животиње које су из шуме доспеле у људске домове.

 

Пловећи глодар

Капибара је највећи глодар. Иако не личе, најближи рођак му је морско прасе (њушка их одаје). Живе у групама, а оглашавају се лајањем и режањем.   Животни век им је око 12 година. Воле мочварна и језерска места јер су биљоједи. Насељавају Венецуелу. Спавају пливајући и само им носеви вире из воде. У неким државама је дозвољено гајити их јер су нежне и занимљиве животиње, а у другим државама их лове јер их сточари доживљавају као претњу по биљну храну.

Велики гуштер

Зелена игуана стоји скоро непомично и лењо, па делује као створ о коме је лако бринути се. Ипак, потребно јој је неколико дана да се навикне на присуство човека. Биљојед је и није избирљива. Живи у тераријуму, па се мора пазити на услове у станишту (светлост, топлота, ваздух).

Валаби

Мали рођак великог шампиона 

За кенгура  који скаче  сви знају. Ипак, да ли сте чули за валабија? Валаби  (wallaby) је у свему налик кенгуру, само мањи. Овај биљојед не воли купусасте биљке. Воли да се купа, па ће сам ускочити у воду (без обзира на купаче). Као и кенгури, воли бокс. Док је мањи, може се гајити у кући. Ипак, ове дивне животиње имају једну ману – прескупе су.

Брзи реп

Скочимиш живи широм Сахаре. Иако се гаји као кућни љубимац, ово  је угрожена животиња. Трчи брзином  24 км по часу, а у трку може да скочи и до три метра. Спада у веома стидљиве животиње.  Дању спава због врућине. Овај скочимиш је толико мали да су и семенке превелике за њега. Воду уноси преко хране. Његове ноге делују као умањена верзија ногу једног кенгура.

Цело друштво

Мравињак делује као кућни љубимац  који не захтева пуно помоћи, јер умеју да воде своје друштво. Иако се у природи мрави крећу неограничено кроз своје станиште, у овом новом мравињаку (фарми мрава) их стално посматрају будне очи људских бића и станиште им је ограничено. Као друштвене животиње, мрави ће наставити своје дневне дужности ако су им ресурси обезбеђени. Понекад наука иде толико далеко да цео мравињак зове једним бићем (лош превод за израз superorganizm). Једина мана је што морамо бити пажљиви према станишту.

Саламандер Аксолотл

Слабашне очи

Саламандер Аксолотл (Mexican walking fish) цео живот проведе у води. По томе се разликује од других водоземаца – има непотпун развој (само стадијум ларве са шкргама). Ако му откину ногу (или реп), израшће за три дана. То је седам пута брже у односу на друге даждевњаке. Лови друге животиње, па би га најбоље било држати у издвојеном акваријуму, а вода мора свакодневно да се мења. Нема очне капке, па му јако светло смета. Живи око 15 година, па и до 25 година.

Дрвена буба

Паличњак се крије у трави и користи мимикрију толико добро да  видиш гранчицу док се не покрене. Ову животиња радо гаје деца. Иако постоји преко 3000 врста, најлакше се гаји индијски паличњак, а најдуже нарасте аустралијски паличњак. Хране се влажним лишћем и тако решавају питање жеђи.  Не воле мачке, јер мачке поседују радозналост. Једно маче никад неће преварити ниједна гранчица. Ако одабарете паличњака, упамтите да га  морате купати једном месечно, веома пажљиво.

 

Милан Суботић

 

Leave a comment