10 разлога зашто морате посетити Фестивал уличних свирача – Градић фест

Фестивал уличних свирача – Градић фест биће одржан од 30. августа до 1. септембра у Подграђу Петроварадинске тврђаве. Уколико и даље нисте одлучили који програм ћете пратити, ми смо одлучили да вам помогнемо. Прочитај топ 10 ствари са Фестивала уличних свирача!

Градић Фест

10 разлога зашто морате посетити Фестивал уличних свирача – Градић фест

1. Давид Морено – церемонија отварања Фестивала (Шпанија)

Тачно у четвртак у 21 час испред Београдске капије имаћете прилику да видите Давида Морена који пева, свира клавир и удараљке док лебди ШЕСТ метара изнад бине. Наступ пун изненађења, неочекиваних ефеката и јединствених сензација, са небом као позорницом. Дођи у Градић тачно у 21 час и присуствуј јединственом отварању овогодишњег Фестивала уличних свирача – Градић феста.

2. The Wackids (Француска)

Како звучи када се највећи хитови свирају на дечијим инструментима? Сазнаћеш на Фестивалу уличних свирача – Градић фесту у суботу од 21.30 часова на Главној бини. The Wackids песме изводе на јапанском синтисајзеру и дечјем сету бубњева “Hello Kitty”, а репетоар им се састоји од највећих хитова икаад. До сада су обрадили песме као што су Bohemian Rhapsody, Wind of change, Killing in the name of, итд.

3. Свемирко (Загреб/Хрватска)

“Звук који слушаш док у сну пливаш лептир стилом у мору пекмеза” – то је бенд Свемирко који ће засвирати у петак тачно у поноћ на Главној бини Фестивала уличних свирача – Градић феста.

Равно из космоса на нашу планету ова скупина врачева стиже у Градић да вас одвоји од сопствене свести. Након албума “Ванилија”, емо-мацхо поп наставља своју звучну прогресију другим студијским албумом “Тунгузија” који ће извести управо на Фестивалу уличних свирача – Градић фесту.

4. Sol Cinema (Велика Британија)

Најмањи биоскоп у Соларном систему – директно из Велике Британије стиже у Градић!
Имаћеш прилику да гледаш кратке филмове са пријатељима од четвртка до суботе од 19 часова испред Београдске капије. Црвени тепих, кокице и особље Сол цинема вратиће вас у давна времена када је биоскоп био тотални гламур! Потражи јединствен мобилни биоскоп у винтеџ каравану који се у потпуности напаја енергијом Сунца.

Дођите да заједно претварамо Сунце у забаву!

5. Сана Гарић
Сану Гарић сте могли да упознате док је свирала у београдском бенду Xanax. Сада је узела део тога и наставила да гради личност Сане Гарић кроз аутентичан звук електронске музике помешане са гитаром и перкусијама. Наступ Сане Гарић са бендом можете послушати у суботу на Главној бини од 23.00 часа. Са њом ће још наступити Феђа Том Франклин из бенда Fish in Oil на бубњевима, затим Павле Попов на клавијатури и гитари, и Мики Тистић из бенда Darkwood dub на бас гитари.

6. Градић биоскоп

На месту где се некад наплаћивала малта за прелазак преко моста, надомак бивше војничке кафане, Фестивал уличних свирача подиже биоскоп на отвореном, за време трајања фестивала.

Намера је да се прикажу нова филмска остварења, различитих жанрова, па ћемо тако имати приликуда видимо вишеструко награђивани документарац Миле Турајлић Друга страна свега, дебитантски играни филм Косте Ристића Бандити у потрази за мамом, атипичан филм за наше подручје, О бубицама и херојима у режији Петра Пушића, као и изразито храбар дугометражни играни деби младог хрватског аутора Игора Безиновића Кратки излет.

Осим дугометражних филмова, у селекцији се налази документарац о Подграђу и симболу нашег града, Петроварадинског тврђави, у режији Сзиларда Антала и Драгана Стојменовића Феномен Тврђава, као и музички документарац о великом Жикици Симићу Губитници су досадни у режији Оливере Милетић и Војина Ивкова.

Програм почиње у петак од 20:00 и траје до краја фестивала. Пројекције су бесплатне.

7. Ana & The Changes (Београд)

Рођена у Багдаду, одрасла у Москви, живи у Београду, а свира американу!
Када не свира американу, обрађује мало другачију музику! Немој да пропустиш Ану Ћурчин у петак на Главној бини Градић феста од 22.45 часова!

8. MKDSL (Београд)

Интелигентна музика за плес је самодефиниција стилског правца који се тренутно врти на грамофонима (и осталим инструментима) овог мајстора. Познати продуцент, мултиинструменталиста и лајв перформер звучног имена МКДСЛ долази у Градић други пут, након успешног наступа са Бојаном Вунтуришевић претходне сезоне. Овај пут наступиће у суботу на Главној бини фестивала тачно у поноћ!

9. Сара Ренар (Загреб/Хрватска)

У Нови Сад често наврати, а када дође пуни локале као од шале! Ове године Сара Ренар нам у Подграђе доноси суптилне мелодије са електронским и позоришним елементима. Свратите у петак на Главну бину фестивала од 21.30 часова!

10. Рефлектор театар (Београд)

“Мушкарчине” су хит представа, позоришни документарац на тему поимања мушкости на овим просторима данас, са крајњом поруком слободе избора по сопственом нахођењу. Добила је НИНову награду за најбољу представу 2012. “Смрт фашизму! О Рибарима и Слободи” – још један театарски хит документарац, кроз причу о хероју СФРЈ револуције Иви Лоли Рибару, нуди ревизију борбе против фашизма у доба нарастајућих духова национализма широм Европе.
Погледај ове две сјајне представе у петак од 19 часова и у суботу од 19.30 на Малој бини фестивала.

Коментари

Leave a reply