Лео клуб „Милева Марић Ајнштајн“ наставља акцију прикупљања школског прибора, уочи нове школске године, за децу из Свратишта. Циљ ове акције је да се прикупи што више школског прибора (свеске, оловке, удзбеници, маказице, лепак, бојице, фломастери, лењири, шестари, школске торбе…) и обезбеди деци из Свратишта у Новом Саду, како би срећно и опремљено кренули у нове школске задатке.

Прикључи се акцији!

Позивамо све грађане да буду део ове акције донирајући школски прибор на две локације у Новом Саду. Кутије за прикупљање постављене су у Градској библиотеци у Новом Саду: на Дечијем одељењу библиотеке „Ђура Даничић“ (Дунавска 1) и у библиотеци „Данило Киш“ (Новосадског фронта 47).

Лео клуб „Милева Марић Ајнштајн“ започео је ову акцију у мају, хуманитарном журком у пабу Ладовина, скупивши један део средстава. Даље прикупљање се наставља до почетка нове школске године, како бисмо обезбедили што више потребног материјала.

Деца која користе услугу свратишта у Новом Саду углавном долазе из екстремно сиромашних породица чији чланови раде на улици и где постоји ризик по дететов раст и развој. У тим породицама обично су оба родитеља незапослена, сакупљају секундарне сировине и храну на улици, повремено раде сезонске послове и сл.
Свратиште у Новом Саду је отворено у оквиру удружења грађана 23. фебруара 2010. године. Током свога рада пружило је различите врсте подршке за преко хиљаду малишана чије породице су принуђене да средства за основне потребе проналазе радом на улици. Циљ свратишта је да спречи и смањи негативне последице које деца трпе због начина живота на који су принуђена, да укључи децу у образовни и здравствени систем и обезбеди доступност других услуга социјалне заштите.

Лео клуб је интернационална хуманитарна организација. Леонизам или Лео покрет настао је као идеја Лионс организације да установе хуманитарна удружења младих који ће доприносити локалној заједници у којој се клуб налази. Лео клубови удружују младе старосног доба од 12 до 30 година који волонтерски раде на унапредјењу локалне заједнице на хуманом, културном и еколошком нивоу. Лео клуб „Милева Марић Ајнштајн“ званично је основан 6.10.2015. године у Новом Саду, под вођством истоименог Лионс клуба.

Извор: Фејсбук

Leave a comment