Спектакуларан концерт шпанског пијанисте и перформера Давида Морена, у четвртак 30. августа у 21 час испред Београдске капије, отвориће овогодишње 18. издање Фестивала уличних свирача – Градић феста, који ће трајати до 1. септембра.

Градић фест
Фото: Марија Ердељи

Пре тога, уследиће традиционална поворка грађана и учесника Фестивала улицама Новог Сада, од Трга слободе до Подграђа петроварадинске тврђаве.

На челу поворке овог пута ће бити оркестар лимених дувача Бандакадабра из Италије, који на савремен начин спаја традицију ходајућих трубачких састава са актуелним трендовима у популарној музици. Уз њих ће бити и Orquestra Creativa из Португала, шаренолик састав различитих генерација који свира сопствену музику на импровизованим инструментима од рециклираних материјала, предвођен уметничким директором Александром Царићем Царем. На зачељу колоне ће бити новосадски састав Sambansa, који годинама успешно негује бразилску културу и музику, као јединствена појава тог типа на овим просторима. Путања којом ће се кретати поворка биће у то време затворена за саобраћај, као и улице Подграђа током свих програма Фестивала.

Лебдећи концерт Давида Морена

Шоу Давида Морена који ће уследити након доласка поворке у Градић помера границе уобичајеног поимања сценског наступа. Морено на Градић фест долази путем “Plants AiR” програма за резиденције уметника који реализује Фондација “Нови Сад 2021” у склопу свеобухватне платформе “Калеидоскоп културе” чији је циљ заједничко креирање простора и програма културе у Новом Саду.

Његов концертни клавир лебди шест метара изнад позорнице и омогућава овом иновативном уметнику да док траје представа и сам буде права звезда, која сија високо на небу. Пијаниста и композитор из срца Каталоније, јединствен је уметник који трага за инспирацијом између музике, позоришта, плеса, биоскопа и других уметности, и творац је особеног и препознатљивог сценског израза. “Floten Tecles” је представа која никога не оставља равнодушним, јер док свира на свом небеском инструменту, поклопац клавира постаје биоскопско платно за пројекцију филма у чијој изведби учествује и сам Морено, као глумац, перформер и врхунски шоумен.

Филмски програм – нова филмска остварења, улаз бесплатан

Међу пратећим програмима Градић феста посебно место заузимају филмске пројекције као традиционални део Фестивала од када се преселио у Подграђе Петроварадинске тврђаве. Стога ће за посетиоце ове године бити отворен биоскоп под ведрим небом , на месту где се некада наплаћивала малта за прелазак преко моста, надомак бивше војничке кафане у Петроварадину.

У оквиру Градић биоскопа биће приказана нова филмска остварења различитих жанрова, као што су вишеструко награђен документарац Миле Турајлић “Друга страна свега”, дебитантски играни филм Косте Ристића “Бандити у потрази за мамом”, “О бубицама и херојима” у режији Петра Пушића, и изразито храбар дугометражни играни деби младог хрватског аутора Игора Безиновића “Кратки излет”, као и већи број краткометражних и документарних филмова домаћих аутора. Улаз на све пројекције Градић биоскопа ће, као и на све остале програме Фестивала уличних свирача, и ове године бити – бесплатан.

Фестивал уличних свирача – Градић фест, организује Уметничка асоцијација „Инбокс“ из Новог Сада уз покровитељство Града Новог Сада и Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање.

 

Leave a comment