На такмичењу могу учествовати све жене заинтересоване за софтверско инжењерство. Такмичење се организује са циљем да подржи жене у ИТ сектору и подстакне их да се баве програмирањем. Истраживања показују да су жене компјутерски писменије од мушкараца, али да у ИТ индустрији ради тек 12 одсто жена инжењера.

Пријави се!

У циљу подстицања жена да се баве програмирањем и оснаживања њихове позиције у ИТ сектору, швајцарска софтверска агенција Namics организује такмичење у програмирању намењено свим женама заинтересованим за софтверско инжењерство. Ове године такмичење ће се одржати под слоганом „Code. Hackathon. Female. Namics.”, а главни догађај за све ученице са територије Републике Србије заказан је за 29. септембар у Београду.

Милијана Ђукановић, из Namicsa, наводи да је велика разлика између образовања које жене стекну током година и пословних прилика које добијају: „Прошлогодишње истраживање Републичког завода за статистику под називом Жене и мушкарци у Републици Србији показало је да више жена завршава и уписује факултете, да су чешћи корисници интернета и рачунара и да су, укупно посматрано, компјутерски писменије од мушкараца. Парадоксално, анализа ИТ сцене у Србији, коју је направила Стартит заједница, указала је на тек 12 одсто жена софтверских инжењера. Наравно, то је ситуација коју би требало системски решавати, а ово такмичење је само мали допринос за подршку женама у ИТ-ју.”

Ђукановић додаје да жене чине 40 одсто Намиксове канцеларије у Београду и да су на сопственом примеру научили колико су важни хетерогени тимови: „Однос мушкараца и жена у тимовима престао је да буде слепа трка за статистиком, а доказано је да мешовити тимови имају бољу комуникацију и да су продуктивнији. Осим тога, бројне анализе су указале да број жена на високим позицијама позитивно утиче на финансијске резултате компанија, али и да са бројем жена расту посвећеност и квалитет рада. Због тога желимо да подстакнемо жене да се пријаве за такозване мушке позиције, али и мушкарце да их подрже у томе.”

Надметање „Code. Hackathon. Female. Namics.” конципирано је тако да ће учеснице бити подељене у тимове од по три члана. Свака екипа сарађиваће са менторима из швајцарског Намицс-а, који ће такмичаркама помагати у раду. Тимови ће имати 10 сати да развију прототип софтверског решења, а током рада моћи ће да користе интернет и програмски језик по својој жељи.

„Учеснице ће задатак сазнати дан пред почетак такмичења, а најбоље решење ће бити одабрано на основу два критеријума: примењивости и оригиналности. Решење би требало да буде примењиво у стварном окружењу и да буде аутентично у односу на постојеће идеје. По завршетку хакатона, сва решења остаће у власништву њихових креаторки”, објаснила је Милијана Ђукановић.

Пријаве за такмичење у програмирању под слоганом „Code. Hackathon. Female. Namics.” отворене су до 9. септембра у поноћ. Једини услов за учешће је да такмичарке понесу свој лаптоп, а такмичарке које су развиле најбоље решење по избору стручног жирија као награду добиће праксу у Namicsу.

Заинтересоване учеснице све информације о хакатону могу пронаћи овде.

Извор: Портал Млади

Leave a comment