У оквиру Омладинске недеље (6-12. август), која се организује поводом прославе Међународног дана младих (12. август), Кровна организација младих Србије данас је представила Алтернативни извештај о положају и потребама младих у Републици Србији за 2018. годину на конференцији за штампу у Медија центру у Београду.

Представљен извештај о потребама и положају младих у Србији!

Алтернативни извештај представља анализу тренутног стања младих у држави, а спроведено је кроз деск анализу, фокус групе и упитник у којем је учествовало 1200 младих. Истраживање се спроводи у оквиру пројекта „Глас младих у демократским процесима“, које КОМС спроводи уз подршку Београдске отворене школе и програма „Цивилно друштво за унапређење приступања Србије Европској унији“ финансираног од стране Краљевине Шведске.

Истраживање је спроведено у периоду од маја до јула 2018. године, а представљање резилтата привукло је пажњу многих медија, али и представника/ца организација цивилног друштва, стручњака/киња, појединаца/ки и других актера омладинске политике.

На представљању Алтернативног извештаја говорили су Снежана Клашња, помоћница минситра у Министарству омладине и спорта, Милорад Бјелетић, извршни директор Београдске отворене школе (БОШ) и Мила Лукић, председница Управног одбора Кровне организације младих Србије (КОМС). Алтернативни извештај представио је Бобан Стојановић, аутор и истраживач, и програмски координатор у КОМС-у.

На почетку конференције, председница Управног одбора КОМС, Мила Лукић, пожелела је добродошлицу присутнима и поручила да је важно да се сви актери укључе у дијалог, те да су подршка, сарадња и заједничке иницијативе кључни стубови унапређења тренутног положаја младих, али и средства помоћу којих можемо креирати подстицајно окружење у којем млади расту и развијају се.

Присутне је поздравила и Снежана Клашња, помоћница министра у Министарству омладине и спорта. Она је поручила да млади нису само наша брига, већ најпре сарадници, они са којима заједно одлучујемо. Помоћница министра представила је присутнима активности које је Министарство омладине и спорта спровело у сарадњи са партнерима из цивилног сектора, и нагласила да је сарадња таквог типа услов за успешну омладинску политику.

На крају уводног дела, Милорад Бјелетић је испред Београдске отворене школе, представио програм “Цивилно друштво за унапређење приступања Србије Европској унији”, у оквиру којег КОМС спроводи поменути пројекат „Глас младих у демократским процесима“, нагласивши да се кроз овај пројекат најпре развија активно грађанство међу младима. Посебно је истакао да треба радити на узроцима неповерења младих у демократију као систем управљања, јер уколико млади немају развијену свест о демократичности, не можемо говорити ни о напретку нашег друштва.

Потом је Бобан Стојановић представио резултате истраживања, које већ другу годину заредом спроводи КОМС. Идеја извештаја је да допринесе постојећим подацима и статистикама које се директно тичу положаја, потреба, ставова и мишљења младих у Србији. Годишњом анализом стања омладинске политике можемо пратити трендове активног учешћа младих у процесима доношења одлука, квантитативно оценити успешност претходно предузетих мера за побољшање положаја младих и формулисати нове препоруке упућене широком кругу актера, као смернице за даљи рад институција, организација и појединаца/ки.

Електронска верзија Алтернативног извештаја о положају и потребама младих у Републици Србији за 2018. годину, може се наћи на нашем сајту у секцији КОМС публикација.

За све додатне информације, можете нам писати на office@koms.rs.

Извор: Кровна организација младих

Leave a comment