Најбољи филмови са Ухвати филм Фестивала биће приказани бесплатно у просторијама МЗ Руменка (Војвођанска 19), у суботу 11. августа од 19 часова. Пројекцију организује КАО Парнас, у сарадњи са Културним центром Руменка, у оквиру пројекта Новосадски филмски караван „Ухвати филм“, који је подржала Градска управа за културу Града Новог Сада.

Ухвати филм!

Становници Руменке имаће прилику да погледају укупно шест краткометражних филмова са последња три издања Ухвати филм фестивала у трајању од сат времена, након чега следи разговор са публиком. Биће приказани филмови: Идиот из Холандије, Цезаров глас и Уже из Шпаније, Завеслаји из Србије, Кармен и Тишина из Италије. Сви филмови обрађују тему инвалидности, али и приче о љубави, породици, уметности, пријатељству, остварењу снова и превазилажењу препрека.

Новосадски филмски караван „Ухвати филм“ састоји се од једносатних пројекција изабраних филмова са Ухвати филм фестивала, у новосадским удаљенијим месним заједницама/установама културе, након чега следи дискусија са публиком. Пројекат се реализује у циљу децентрализације културне понуде у Новом Саду, повећање партиципације грађана/ки у културним садржајима, успостављање односа уметничко дело-публика и сензибилизација грађана, ка бољем разумевању и прихватању различитости.

Овогодишње премијерно издање 16. Филмског фестивала „Ухвати филм“, одржава се од 24. до 30. септембра у Културном центру Новог Сада (више о фестивалу), након чега ће своје издање имати и у Ријеци, Бањалуци и Котору, што Ухвати филм чини јединим регионалним фестивалом о инвалидности на овим просторима. Од настанка, одржава се са истим циљем: информисање јавности о животу, активностима, правима и достигнућима особа са инвалидитетом, чиме се утиче на промене у ставовима људи у вези са особама са инвалидитетом, боље разумевање и прихватање различитости, те стварање услова за већу видљивост и укључивање особа са инвалидитетом у све сфере друштвеног живота.

Leave a comment