Uniqway car-sharing је заједнички пројекат компаније Шкода и студената из Прага који показује да, иако још увек у образовном процесу, млади могу итекако да допринесу на пољу саобраћаја и превоза.

Одлична идеја за домаће компаније и наше студенте!

Пројекат
Студенти прашког универзитета учествују у овом несвакидашњем пројекту, који би кроз сарадњу са младима и уз њихове иновативне идеје, могао послужити као пример многим другим компанијама да размисле о ангажовању управо студената, који би кроз своје искуство и сопствене потребе допринели самом пројекту.

Наиме, свима познат, чешки произвођач аутомобила Шкода и његов огранак Шкода Ауто DigiLab налазе се у развојној фази car-sharing пројекта који има за идеју да олакша, убрза и направи економичан начин превоза студената, првенствено у Прагу, а касније и у осталим деловима Чешке.

Заслуге студената
У проналаску оптималног решења дељења превоза (car-sharing) кроз пројекат под називом Uniqway учествовали су сами студенти као и млади таленти које већ годинама уназад стипендира сама Шкода.

Оно у чему су студенти највише допринели јесте домен ИТ света. Наиме, студенти су креирали и вебсајт и апликацију за мобилне платформе.
Ова апликација кориснику омогућава да пронађе најближе расположиво возило и да га рентира за сопствене услуге. Такође, у сваком моделу Шкода Fabia имплементиран је и Uniqway тастер који показује да ли је возило тренутно расположиво или је у режиму паркинга или чекања.

Тестирање овог режима car-sharinga стартовало је почетком јула ове године, а до краја године очекује се његова оптимизација и почетак широке употребе.

Ово је још један од примера успешног ангажовања студената у пројектима познатих компанија. Студенти универзитета у Србији једни су од најуспешнијих на бројним такмичењима.

Стога, домаће компаније, шта чекате? Можда кроз пар месеци будемо сведоци једне овако успешне сарадње, али у нашој земљи.

Извор: iSerbia

Leave a comment