Удружење грађана Кошница, четрнаесту годину заредом, организује Спортско-еколошки камп “Кошница пријатељства” у парку природе “Бегечка Јама” МЗ Бегеч. Место кампа је удаљено 20 км од Новог Сада, а учесници кампа биће смештени у шаторима.

Кампуј и ти!

Поред програма у кампу биће одржан једанаести по реду Дечији позоришни фестивал у коме поред професионалних позоришних група и аниматора учествују и сама деца која у току кампа заједно припремају представу на тему толеранције, пријатељства и солидарности.

Деца узраста од 6 до 13 година, имаће прилику да се упознају и савладају неке од основних вештина из области културног стваралаштва, спорта, културе живљења и очувања животне средине, креативног изражавања као и вештине неопходне за осамостаљивање и стицање самопоуздања путем разноврсих радионица прилагођених њиховом узрасту.

Камп ће бити одржан у периоду од 5. до 12. августа 2018. године.

Камп за циљ има смањење друштвене искључености посебно осетљиве групе деце и омладине без родитељског и адекватног родитељског старања социјализацијом са децом из сличних институција као и са децом из локалне средине кроз програме спортског, еколошког и културног садржаја. Кроз организоване свакодневе спортске активности и кроз радионице учесници усвајају здраве стилове живота и стичу свест о важности здравља као и о начинима на које се здравља чува или угрожава. Програми су прилагођени тако да одговарају на специфичне потребе учесника различитих узраста. Осим промоције здравог начина живота, посебна пажња посвећује се стицању социјалних вештина које су од велике важности за правилан развој личности а самим тим и за ментално здравље. Рад на вештинама спроводи се кроз посебно осмишљене програме спортских радионица. Након завршетка кампа процењује се промена ставова учесника о важности и начинима очувања здравља путем спорта.

Спортски део кампа обухвата спортове попут школа пливања, јоге, одбојке, фудбала, рукомета, слободно пењање на вештачкој стени, кошарке и бејзбола као и остале игре које се прилагођавају деци (игре без граница и слично). У оквиру ових активности, усвајају се знања о здравом начину живота и бављења спортом, стицање социјалних вештина као и стварање могућности грађења самопоуздања.

Поред спорта деца и млади на кампу се активно укључују у креативно-културни део радионица који подразумевају радионице позоришта сенки, луткарске, плесне и музичка радионица, фото и видео радионица на којима ће деца користити модерна средства (го про камере, дигидалне фото апарате, лап топ рачунаре и пројектор) као и радионица ненасилне комуникације, плетења наруквица, осликавања платна, израда украса од рециклираног материјала и радионица спортског пецања, на којима ће се деца поред риболовачке вештине, упознати и са правилима, која се риба и под којим околностима пеца, са заштићеним птицама које живе на подручју где се камп одржава.

У нашем кампу истичемо важност и начин очувања животне средине, развијање сазнања о социјалној интеграцији и важности спортских, креативних и културних садржаја као модела за укључивање и стварање позитивне атмосфере и прихватању различитости.

Учесници кампа уживају и у другим активностима забавно-едукативног карактера: пројекцији филмова, дружењу уз гитару и ватру, караоке забавама, такмичењу у прављењу фризура, играма без граница и осталом програму прилагођеном условима у природи.
Таквим начином организације деци из кампа, као и деци и младима из Бегеча, Новог Сада и околине омогући ће се да на квалитетан начин проведу део лета.

Какав је смештај и исхрана?

Деца спавају у шаторима а исхрана је организована у сарадњи са Предшколском установом Радосно Детињство. Поред самог кампа се налази објекат Спортко-риболовачког друштва Бегеч чији горњи спрат (100 м2) наше удружење може да користи за своје потребе.

У оквиру самог објекта налазе се и мокри чворови као и купатила која у том периоду користе само учесници кампа. Постоје и спољне чесме и еко-соларни тушеви.

Шта је потребно нагласити?

Обавеза свих учесника кампа је да:

  • понесу оверене здравствене књижице (и међународно осигурање уколико долазе из иностранства).
  • напомену уколико деца имају посебан режим исхране или алегрију на неке од намирница.
  • Напомену уколико су деца под неком терапијом коју и за време трајања кампа треба наставити.

Више информација о пријави и осталим питањима која вас занимају, потражите ОВДЕ.

Конкурс је отворен до попуњавања капацитета, који је ове године ограничен на 70. учесника.

Попуњавањем формулара, имате прилику да извршите пријаву након које ће те добити и даља упутства.

 

Извор: Кошница

Leave a comment