iSerbia расписује конкурс за пету генерацију новинара. Ако желиш да постанеш део нашег тима, стекнеш практично искуство, усвојиш знање у теби важној области и упознаш нове људе из своје области, пријави се и пиши текстове за неколико рубрика на порталу iSerbia!

Постани новинар iSerbia!

Опште информације
iSerbia, између осталог, својим читаоцима пружа аутентичан, квалитетан и аналитичан садржај у областима које су значајне младима на почетку каријере. Кроз редакцију је до сада прошло преко 300 младих новинара/дописника који су писали о разним актуелним, едукативним и занимљивим темама које се тичу младих људи у Србији.

О нама
iSerbia је организација регистрована у Београду, али распрострањена по целој Србији, која има за циљ подстицање омладинског предузетништва, иновативности и активизма, као и промоцију младих, успешних и талентованих људи широм Србије.

Један од наших пројеката је и наш изузетно посећен портал – www.iSerbia.rs, који не служи само представљању организације, већ и пружању информација и вести младима из области образовања, усавршавања, бизниса и активизма, податке о оснивању фирме или удружења, конкурсе за младе и још много чега.

Познати смо по бројним едукативним догађајима које смо организовали, пројектима за младе, као и признањима PC Press top 50 2013 и полуфинале European Youth Award 2015. Више информација о нама и нашем тиму, можете пронаћи овде.

Ко може да се пријави?
Млади широм земље, старости од 18 до 30 година, који имају шта да кажу у области едукације, пословања или сродних актуелних тема. Није неопходно претходно искуство, већ искључиво ентузијазам и заинтересованост за континуираним усавршавањем.

Опис задужења
Новинари iSerbie најпре ће проћи Менторски програм са својим уредником, где ће поступно, испуњујући пажљиво дефинисане задатке праксе, стећи знања и вештине у свим областима ауторског писања у области wеб новинарства, и то од писања приређених текстова са других сајтова, преко ауторских текстова о темама у вези са бизнисом, едукацијом, занимљивостима, па све до вођења интервјуа са еминентним личностима које инспиришу. Текстови ће, у зависности од тематике, бити објављени у рубрикама Биз & Еду, Да ли сте знали? и Они инспиришу.

Након тога, новинар званично постаје члан портала iSerbie и као такав ужива потпуне бенефите чланства. Дакле, након обављеног менторског рада, званични новинар портала је у обавези да једном месечно напише:

 • један ауторски текст (на било коју тему у вези са тематиком рубрика Биз & Еду и Да ли сте знали?);
 • један интервју (за рубрику Они инспиришу) и
 • три приређена текста

Уколико новинар ради истраживачки ауторски текст, који изискује више времена, онда, у консултацији са својим уредником, бива ослобођен уобичајене норме док не заврши започето истраживање.

Врста ангажмана и радно време
Ангажман је на добровољној бази и обавља се у целини путем интернета.

Радно време зависи од темпа рада сваког појединца и није стриктно дефинисано – обавеза је да се испуни захтевана званична норма. Новинар може писати и више, уколико то жели и уколико, због актуелности информација, буде потребе за тим.

Трајање ангажмана
С обзиром на то да је ангажман на добровољној бази, може трајати колико новинар жели, уз прописани минимум од 4 месеца за добијање препоруке и/или потврде о обављеној пракси, а уколико жели, може остати и дуже, колико год жели.

Прва два месеца ће новинар проћи кроз четири фазе менторског рада са уредником рубрике, а након тога, постаје званични новинар портала иСербиа и тада креће са испуњавањем своје горе наведене норме. Новинар је у обавези да се на овом кораку задржи барем два месеца.

Рок за пријаву
Позив је отворен до 31. августа 2018. године. Међутим, саветујемо да се пријавите и пре тога, јер ће рад почети убрзо по пријави, а места су ограничена!

Начин пријаве
Да бисте се пријавили, неопходно је да попуните пријавни формулар на следећем линку. У пријавном формулару ћете приложити:

 • свој CV и
 • један текст дужине највише до једне и по стране А4 формата (у Wорду).

Награда?

 • Развијање сопствених потенцијала писања и новинарског извештавања са којима ће се упознати интернет јавност;
 • Додатне обуке и професионална усавршавања за чланове iSerbia тима;
 • Могућност добијања Press акредитација за одређене догађаје;
 • Препорука и потврда о обављеној пракси;
 • Могућност унапређења на више позиције;
 • Умрежавање са еминентним људима из разних области;
 • Најбољи кандидати добијају бесплатан курс Wеб новинарства који организује Кампстер;
 • и друге.

Извор: iSerbia

 

Leave a comment