Последњих година, ретке су издавачке куће које дају прилику младим писцима фикције. Старији, већ популарни писци који имају “прођу” су им много занимљивији. Али, шта онда раде писци који желе да и њихове гласове неко чује?

Узми своју књигу бесплатно!

Млади се увек довијају како знају и умеју – објављују на блоговима, у самиздат варијантама, али са мало успеха. Често одлични романи пропадну кроз пукотине система који на њих не обраћа пажњу.

Сад ћете помислити да су конкурси одлична идеја, али нису – само учествовање на конкурсима ове врсте кошта између две и десет хиљада динара. Да да, за прилику да неко прочита нешто што сте написали, прво морате да платите. Једини проблем је што писци нису баш чувени по пуним новчаницима…

Шалу на страну, ситуација је таква каква је – млади писци ретко добијају прилику ако нису инстаграм инфлуенсери или модне блогерке.

Нејтан Вилијам Мајер, тадашњи предавач Филолошког факултета, је 2014. смислио начин да се новим гласовима да та прва шанса. Осмислио је радионицу креативног писања на коју је позвао све заинтересоване. Кад је постало очигледно да заинтересованих има, у сарадњи са неколико студената је покренуо непрофитан програм који је једном годишње младим писцима нудио прилику да усавршавају свој стил, да углачају своје приче и песме, и да их објаве сви заједно у антологији “White City Wordsmiths“.

Данас ту радионицу воде његови некадашњи студенти, данашњи професори енглеског језика, лектори и преводиоци. Радионице су забавне, интерактивне, и опуштене. Свако има прилику да покаже своју креативну страну. Ту има фикције, поезије, романтике, трилера, и хорора – нико није ограничен и сваки аутор је додао свој глас. Све је на енглеском језику, али из два добра разлога. Први – да се да прилика и странцима у Београду да учествују (што и чине), а други – да се нашим писцима да шанса да допру до веће публике.

Oво је четврта година заредом да се ова радионица одржава и четврто издање ове антологије је свеже изашло из штампе.

Али, где га купити? Како до њега доћи? Веома једноставно – појавите се 13. јула, то је петак тринаести, у 18.30, у Трибинској сали Дома Омладине на промоцији књиге, и узмите свој примерак бесплатно.

Не, није шала, само дођите, чујте шта млади писци имају да понуде, реците им своја мишљења, и узмите свој примерак.

Извор: Портал Млади

Leave a comment