Прочитајте шта је рекао у узбудљивом разговору са читаоцима на првој вечери 7. Београдског фестивала европске књижевности Хавијер Серкас, веклики шпански и европски писац, који је представио управо објављено српско издање свог романа Хохштаплер.

Хавијер Серкас
Фото: Станислав Милојковић

“Ја нисам писац историјских романа. Увек се страшно изнервирам када неки критичар или новинар кажу да ја пишем историјске романе. Историјских садржаја, истина, има у мојима романима, али није кључ у томе, нити ја користим садржаје да бих обновио једно историјско време. Ја не пишем о прошлости, ја пишем о прошлости која није прошла. Дубоко верујем да наша савременост и наша стварност нису само оно што видимо сваки дан пред својим очима, већ да у тој савремености и у тој стварности постоје елементи историјског искуства, те прошлости која није прошла већ учествује у нашим животима. Тек ако препознамо те садржаје прошлости који су и даље присутни ми можемо да учнимо нашу стварност целовитом и разумљивом”,  рекао је Хавијер Серкас.

“Хохштаплер” је роман о стварном јунаку који је деценијама био морална вертикала шпанског друштва, представљајући се као храбар човек и неустрашиви борац за демократију, жртва франкизма и нацистичких логора, да би се онда показало да је реч о човеку који је измислио читаву своју биографију.

У годинама после Франкове смрти Енрик Марко, јунак романа Хохштаплер, појављује се као приповедач свог морално исправног живота испуњеног храбрим делима, што га чини препознатљивом јавном фигуром и повлашћеним сведоком минулих времена, али и важним актером шпанског друштва у годинама транзиције. Тек три деценије касније Енрик Марко је раскринкан као лажов и преварант који је измислио кључне детаље своје биографије попут прогона у доба франкизма или година проведених у нацистичким логорима у Немачкој у Другом светском рату. Енрик Марко живи живот у више верзија, увек успевајући да актуелну верзију учини погодним и пожељним делом текућег политичког, идеолошког или друштвеног тренда у шпанском друштву.

– Постоје три важна питања у мом роману. Једно је питање како се неко усуђује да измишља о тако страшним догађајима као што су франкистичка диктатура или нацистички логори. Друго је питање зашто су људи поверовали хохштаплеру, зашто нису проверили његову причу. И треће је питање: зашто је то толико погодило мене да сам о том догађају морао да напишем роман. То је био велики светски скандал. У свим земљама на свету објављена је вест са насловом: „Председник Удружења логораша нацистичких логора никада није био у нацистичким логорима.“ Одмах ћу одговорити на питање зашто је то мене толико заинтересовало. Желео сам да то разумем. Да бих разумео, морам сам да напишем роман. Али разумети, наравно, не значи оправдати – казао је Хавијер Серкас.

Серкас је један од најзначајнијих и најпревођенијих савремених шпанских писаца. Хавијер Серкас стекао је светску славу романима “Саламински војници” и “Хохштаплер”.

Извор: Портал Млади

Leave a comment