Београд ове године представља центар културне дипломатије света. У њему ће се по први пут одржати Светски конгрес Међународне федерације за позоришна истраживања (International Federation for Theatre Research – IFTR) од 9. до 13. јула 2018, у организацији Факултета драмских уметности.

Посети Светски конгрес за позоришна истраживања

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић покровитељка је одржавања Светског конгреса међународне федерације за позоришна истраживања. Овим се показује значај културе и пројеката који доводе до интердисциплинарних знања, што води бржем и сигурном културном и друштвеном развоју.

Председавајућа Организационог одбора Светског конгреса 2018. је Ивана Вујић, редовна професорка Факултета драмских уметности и шеф Студио-Лабораторије извођачких уметности. У најоштријој конкуренцији највећих градова света и најелитнијих културних и образовних институција, Студио-Лабораторија извођачких уметности Факултета драмских уметности у Београду освојио је организацију овог изузетног догађаја. Факултет драмских уметности ове године слави 70 година од свог оснивања, те је изузетна част да буде домаћин овог светског конгреса. У Београду ће бити присутно преко 1000 учесника – професионалаца, теоретичара и практичара позоришта и извођачких уметности. Конгрес ће својим радом обогатити и преко 80 волонтера из читавог света и Србије.

Тема овогодишњег Светског конгреса је: Позориште и Миграција – позориште, нација и идентитет између миграција и некретања. Светски конгрес приступа теми позоришта и миграције постављајући питања: Како су позориште, извођачке уметности и перформанс одговорили на питања егзила, расељавања, али и Другости, кроз историју, али и данас? Како се процес миграције обликовао и преобликовао у бројним политичким, друштвеним, културним и уметничким делима? Предавачи и учесници ће из различитих углова сагледати ову тему – разматраће се питања од интермедијалности у позоришту до политичког перформанса, од културе левице, инклузије, критичког мишљења до извођачких израза. Учесници из 54 земље света говориће и дискутовати на тему миграција и не-кретања, што представља изузетно користан и снажан импулс променама у критичком и креативном мишљењу, као и уметничком стварању.

На конгресу ће учествовати најпознатији светски теоретичари и практичари као што су: др Марвин Карлсон и др Џин Грејем Џонс (САД), др Бишнуприја Дат, (Индија), др Џанел Рајнелт (Велика Британија) Мивон Ли (Јужна Кореја), Хана Корсберг (Финска), др Пол Ре (Аустралија), Милена Грас (Чиле), др Хајато Косуге (Јапан), Халид Амин (Мароко), др Елејн Естон (Шведска), Вики Ан Кремона (Малта), др Кристофер Балме (Немачка), др Стивен Вилмер (Ирска), др Борис Дауса Пастор (Шпанија) и многи други из 54 земље света.

Програм догађаја можете прочитати овде. 

Извор: Kанцеларија за младе града Београда

Leave a comment