Викимедија Србије расписује конкурс за реализацију и финансирање волонтерских пројеката у домену образовања, сарадње са институцијама културе и волонтирања. Конкурс траје од 2. јула до 2. августа 2018. Предлоге могу поднети сви заинтересовани појединци, представници удружења и добровољци чији се циљеви поклапају са циљевима Викимедије Србије.

Конкурс Викимедија Србија

Викимедија Србије је непрофитна, невладина организација која ради на ослобађању и дигитализацији културно-историјских садржаја, сакупљању фотографија и другог мултимедијалног садржаја и промовисању идеје о сакупљању и дељењу слободног знања. Сврха овог позива јесте подстицање младих али и искусних ентузијаста да имплементирају Викимедијине пројекте у циљу промовисања слободног знања.

ТЕМЕ КОНКУРСА
Образовање – у оквиру ове теме ради се на остваривању сарадње са школама и факултетима у погледу имплементације образовних пројеката Викимедије Србије у поменутим институцијама. Под овим се подразумевају:
■ организовање предавања и радионица о уређивању Википедије у оквиру одређених предмета у средњим, вишим школама и факултетима
■ осмишљавање нових модела сарадње са образовним институцијама формалног или неформалног образовања
Сарадња са институцијама културе и институцијама од јавног значаја (ГЛАМ институцијама) – у оквиру ове теме потребно је остварити двосмерну сарадњу са поменутим институцијама. Неки од модела сарадње могу бити:
■ дигитализација и ослобађање садржаја културног и историјског наслеђа из институција културе (ГЛАМ – галерије, библиотеке, архиви, музеји…)
■ организација уређивачких маратона у ГЛАМ институцијама – догађаја на којима волонтери уређују Википедију на одређену тему током једном дана
■ организовање и/или реализовање програма стажирања у ГЛАМ институцијама који подразумева ангажовање уредника Википедије у некој од институција културе приликом чега се ради на дигитализацији и ослобађању садржаја које институција поседује, као и на обуци запослених у установи културе за рад на Вики пројектима.
■ остваривање нових модела сарадње са институцијама културе
Подстицање волонтирања је тема која је стално актуелна у Викимедији Србије имајући у виду да је удружење пре свега волонтерске оријентације. У оквиру овога спада:
■ покретање пројекта са циљем пружања подршке заједници волонтера окупљених око Википедије на српском језику и Викимедије Србије
■ едукација и обука волонтера за уређивање Википедије и других Вики пројеката и представљање могућности повећања слободног садржаја на интернету
■ активно ширење мреже волонтера заинтересованих за рад на Вики пројектима
■ активирање група људи у циљу покретања заједничких вики-пројеката у више градова Србије

Ко може да аплицира?
Предлоге могу поднети сви заинтересовани појединци, представници удружења и добровољци чији се циљеви поклапају са циљевима Викимедије Србије, о којима можете више прочитати у Стратегији Викимедије Србије. Ако до сада нисте писали предлоге, представници Викимедије Србије вам могу у томе помоћи. Важно је да имате јасну идеју и замисао како бисте могли да је реализујете.

Како да пошаљем предлог?
Потребно је да преузмете пријавни формулар и пошаљете га на kancelarija@vikimedija.org. Образац се не попуњава онлајн. Подносиоци пројеката могу да поднесу више од једног предлога. Имајте у виду да подржавамо пројекте у износима од 100 до 5000 евра. Предност ће имати иновативни пројекти са оригиналним и свежим идејама, као и добро образложеним буџетом.
Трајање пројекта
Сви пројекти који буду одобрени улазе у годишњи план Викимедије Србије. Период реализације је календарска 2019. година. Пројекти не морају нужно да трају годину дана али се морају реализовати у временском периоду од јануара до децембра 2019. године.
До када могу да пошаљем предлог пројекта?
Све предлоге треба доставити до 2. августа на kancelarija@vikimedija.org или их можете доставити лично у канцеларију Викимедије Србије (Дечанска 4/3, Београд). За све додатне информације обратите нам се путем електронске поште или на бројеве телефона: 011/33-48-468, 060/74-54-773 (Ивана Маџаревић, менаџер пројеката и заједнице)

Временски оквир реализације:
■ 2. август – Рок за слање пројектних предлога и почетак селекције;
■ 18. август – Први круг селекције;
■ 1. септембар – Коначна одлука о укључивању пројеката у годишњи план Викимедије Србије;
■ јануар 2019 – Потписивање уговора и уплата средстава;
■ од фебруара 2019 – Почетак реализације пројеката;
■ 31.12.2019 – Крајњи рок за завршетак пројеката;
■ јануар 2020 – Писање завршних извештаја.
Очекујемо ваше предлоге и надамо се успешној сарадњи!

Извор: Портал Млади

Leave a comment