Имати поред себе једног крзненог другара носи са собом безброј позитивних ствари, а притом и помаже да превазиђемо оно негативно са чиме бисмо се иначе борили сами.

  1. Збогом усамљености

Ово је прва и највидљивија врлина кућних љубимаца, они су увек уз нас.  У данима када смо несрећни, када нисмо расположени за дружење, а није нам ни до самоће, кућни љубимац је ту да нам врати осмех на лице. Они обично осете нашу енергију, и ради су да нам се придруже, да нас орасположе, или само да нам праве друштво док лешкаримо са мислима у облацима. Кућни љубимац ће увек бити ту да нас дочека код куће – савршен је и у оним данима када нам фале породица или пријатељи, а и у оним данима када нам није ни до чега и радије бисмо да ћутимо цело вече. Он ће нас дочекати и ћутаће са нама.

  1. Помаже нам да одрастемо

Како? Тако што желимо да једно биће које нас воли и кога заволимо – буде срећно, а да би било срећно морамо да му пружамо бригу, негу, љубав и нежност. Имати једно такво биће поред себе коме смо потребни ће нас на природан начин учинити одговорнима и брижнима. Навешће нас да размишљамо систематичније, да другачије гледамо на време, на новац и да ценимо невербалну размену нежности. Бити некоме потребан учи нас одговорности и обликује нам вредности самим тим чинећи нас емотивно и социјално зрелијим особама.

 

  1. Једноставношћу против стреса

Свакодневно нас толико ствари оптерећује да понекад не можемо ни да их избројимо на прсте. У неким данима ниво стреса нам је на ивици пуцања, па смо под стресом и док једемо, и док лежимо и док „одмарамо“. У тим тренуцима, наш кућни љубимац је ту да нас научи шта је то срећа. Мир и спокој његовог сна док лежи поред нас или на свом месту за спавање, тера и нас да издахнемо и на тренутак се опустимо. Његова срећа када је време за вечеру, учиниће и да ми заборавимо на све и да само уживамо у храни. Од њега ћемо научити да можемо да будемо срећни и опуштени и када није све савршено. Научиће нас колико нам је заправо мало ствари потребно да имамо све што нам треба.

  1. Ствараоци имунитета и спасиоци

Имати контакт са животињама од малих ногу доказано гради имунитет и спречава настајање алергија. Разлика између нашег организма и организама животиња које су навикле да буду близу људи није толико штетна да изазове некаква велика обољења и ослаби организам, а довољна је да наше тело постепено учи да прави механизме за одбрану и да јача. Не само да спречавају болести, већ је познато и да животиње имају то „шесто чуло“, па су готово увек ту да нас упозоре уколико се спрема некаква природна катастрофа, а и умеју да осете већа обољења у организму, као што је рак, или да предосете срчани удар, епилептични напад итд. Уколико је неко у опасности, пси, на пример, често умеју да траже помоћ од других људи како би спасили оног ко је у опасности.

  1. Школа о љубави

Иако се каже за пса да је човеков најбољи пријатељ, који и јесте најчешћи и неретко најоданији кућни љубимац, најбољи човеков пријатељ биће свака животиња која је своју сигурност и дом пронашла поред једног човека. Била у тераријуму, у штали, у кавезу или поред нас у кревету, пружиће нам безусловну љубав. Без речи и узајамне користи, животиње умеју са људима да развију међусобно поштовање и заиста праву нераскидиву везу, а када се ово деси, ви постајете тој животињи заиста све на свету и сваки тренутак је спремна да вам то и покаже.

Како да знате да сте спремни за кућног љубимца?

Ипак, поред свих лепих ствари и наше велике жеље да имамо кућног љубимца поред себе, морамо се запитати да ли смо спремни на тај корак како бисмо знали да можемо једном бићу пружити оно што заслужује.

  1. Разлог узимања љубимца никад не сме да буде „Зато што је сладак“! Животиња није играчка, ни украс, ни пука забава, прави разлог треба да буде „Желим да усрећим неког и желим да тај неко усрећи мене“.
  2. Морамо бити сигурни да љубимцу којег узимамо можемо да обезбедимо околину која му природно одговара.
  3. Једном када се одлучимо за животињу, морамо да будемо сигурни да ћемо заувек остати поред ње и да је никада нећемо напустити.

 

Гала Ладишић

Фотографије: unsplash.com

Leave a comment