Због чега је Егзит толико популаран и шта је оно што треба да знаш о њему?

Егзит из године у годину има све више посетилаца

Оно што у Нови Сад, између осталог, привлачи туристе из многих земаља света, свакако је вишеструко награђивани музички фестивал Егзит. И ове године, на Петроварадинској тврђави, појавиће се највеће светске музичке, али и многобројне домаће и регионалне звезде. Уколико посетиш овај фестивал, од 12. до 15. јула моћи ћеш да присуствујеш спектаклу који ће направити Дејвид Гета, Мартин Гарикс, Нина Кравиц, Махмут Орхан, Бед Копи, али и многи други. Пре него што Егзит почне, желимо да те упознамо са овим фестивалом и да ти изнесемо занимљиве чињенице које ће те, надамо се, навести да га посетиш и да се и сам увериш због чега је толико познат и успешан!

Невероватна атмосфера на Егзиту

1. Нулти Егзит је одржан 2000. године. Трајао је 100 дана у току лета и одигравао се на различитим сценама које су биле смештене између зграде Филозофског факултета и леве обале Дунава. Фестивал је имао политичку позадину, активности су биле бесплатне, а на 34 концерта, 12 представа, 120 филмских пројекција, 20 трибина, 40 великих журки и 11 перформанса присуствовало је око 20.000 људи из околине.

2. Већ наредне, 2001. године, Егзит је пресељен на другу страну Дунава, на Петроварадинску тврђаву, где се одржава и данас. Са првобитних 9 дана, колико је трајао 2001. године, наредних година је битно скраћен, на 4, како не би био умањен његов укупни ефекат.

3. Егзит камп тј. Exit Village је најпопуларније стециште посетилаца овог фестивала. Камп је смештан на најлепшој плажи Дунава – на Штранду. Домаћи и страни посетиоци често бирају ово место како би доживели потпуно фестивалско искуство. У кампу су, свим посетиоцима, обезбеђени тушеви са топлом водом, станице за пуњење уређаја, разноврсна понуда хране и пића, тоалети и продавница камперске опреме. Доступно је и изнајмљивање камп опреме, а сам камп је, што је најважније, градским превозом одлично повезан са фестивалом, али и центром града.

4. Посетиоцима који желе већи угођај, доступан је и Exit Lux Kamp. Он се налази у склопу Егзит кампа, а намењен је онима који желе да споје атмосферу кампа са удобним смештајем. За госте овог кампа обезбеђени су шатори опремљени удобним креветима, постељином, као и струјним прикључком. Овај камп је такође добро повезан и удаљен од Петроварадинске тврђаве и центра града.

5. Посетиоци који желе нешто више од кампа могу да одаберу приватне собе, хостеле и хотеле, а понуђене смештаје, цене и нешто више о услугама можете да прочитате на сајту Егзит фестивала, у одељку Смештај.

6. Улазнице за овај фестивал могу да буду једнодневне, као и четвородневне. Од момента када их организатори пусте у продају, а то је неколико месеци пре почетка фестивала, често се могу пронаћи по веома ниским ценама. Како се цене крећу сада, неколико дана пре фестивала, можеш погледати на сајту Егзит фестивала – Улазнице.

7. На Егзит фестивал је забрањено уношење хране, пића, лекова, флаша и лименки, великих кишобрана и ћебади. С друге стране, упаљачи, цигарете, фотоапарати и камере се могу унети.

8. Егзит се, након програма у Новом Саду, премешта на јадранску обалу. Претходних година, Sea Dance фестивал је био одржаван на плажи Јаз у Будви, док ће ове године, јубиларно пето издање, бити одржано на плажи Буљарице, од 30. августа до 1. септембра.

9. Овогодишње извођаче на фестивалу такође можеш да погледаш на Егзитовом сајту, а у само неколико кликова могуће је проверити када наступају и на којој бини – Програм 2018.

Шатори у Егзит кампу

Уколико никада ниси био на Егзиту, надамо се да смо успели донекле да ти га приближимо и да те заинтересујемо за њега, а ако планираш да га посетиш ове године – желимо ти сјајан провод!

Ања Минић

Фотографије: https://www.exitfest.org

Leave a comment