Обични телефон, уз само мало труда, може да направи једнако добре фотографије као и фото-апарат.

Фотографије настале телефоном могу бити одличне

Многи мисле да је за прављење добрих фотографија потребан само један добар фото-апарат. Међутим, некада фотографије могу да буду далеко боље уколико су направљене телефоном. Потребно је стећи осећај за фотографију и испунити неколико основних услова који ће учинити да фотографије буду попут професионалних. У наставку можеш да прочиташ који су то услови и шта ће учинити да твоје фотографије буду далеко боље него раније.

  1. Добро осветљење

Веома је важно да не користиш блиц. Самим тим, јасно је да не треба да фотографишеш у мрачним просторијама. Најбоље фотографије настају у условима светлости, у осветљеним просторијама или, још боље, на отвореном простору. Неопходно је да светлост иде директно у тебе или у предмет који фотографишеш. Пронађи добар угао, шкљоцни неколико пута и то је то – имаћеш лепу фотку.

  1. Добар угао

Важно је да стекнеш осећај и да знаш да процениш из ког угла ће фотографија најбоље испасти. Уколико сликаш храну или flatlay фотографије на поду или на некој позадини, сликај одгоре. Намести предмете које фотографишеш, устани, нека телефон стоји потпуно равно и настаће једна супер фотографије из птичје перспективе. Када фотографишеш људе, заузми положај између чучања и стајања и нека телефон буде у висини њихових очију. Немој да кривиш уређај, већ потпуно равно фотографиши и окини неколико фотографија. Да напоменемо, важно је да особе које фотографишеш стоје тако да светлост иде у њих.

  1. Позадина

Добра позадина је ваома важна – када је у питању фотографисање предмета, али и када је у питању  фотографисање људи. У свакој књижари можеш да купиш фолије различитих дезена које можеш да залепиш на парче дрвета и да затим фотографишеш на тој позадини. Фотографија може да настане и на кухињској подлози, радном столу или сл. Када је у питању фотографисање људи, избегавај да у позадини буде смеће или други отпад, неуредан простор или много људи.

  1. Кадар

Хоризонтални (водоравни) кадар се не препоручује, осим евентуално уколико фотографишеш пејзаже или друга широка поља. Људе и предмете фотографиши вертикално јер тако много лепше изгледа, а таква фотографија се пре ”уклапа” у друштвене мреже.

Фотографисање природе

 

  1. Mного фотографија

Фотографиши и неколико десетина пута. Мењај улове и распоред предмета на слици. Једна ће ти се, на крају, посебно допасти, а и лепше је када имаш избор између 50, него избор између 3 фотографије.

  1. Едитовање

На крају, фотографију пре убацивања на друштвене мреже треба да едитујеш. На тај начин истичеш оно што се фотографисањем није могло истаћи. Можеш да подесиш светлост, да изоштриш слику или да ставиш неки занимљив ефекат. Апликације које ти препоручујемо су VSCO и Snapseed које су врло једноставне за употребу, а дају одличне резултате.

 

Ања Минић

Фотографије: Unsplash

Leave a comment