Представљамо вам програм VII Фестивала еврпопског филма који траје од 04.07 до 19.07. 2018. године у Новом Саду. Сада можете погледати програм од петка 06.07. до суботе 07.07. док програм за преостале дане можете прочитати наредних дана на нашем сајту.

VII Фестивал Еврпског филма у Новом Саду

• Петак, 06. јул, 21 час

“ПРОДАЋЕ И КИШУ” (Even the rain, Шпанија, 2010, 103 мин)

Драма, Режија: Ицíар Боллаíн „Продаће и кишу“ је филм о филму и филм у филму. Пратимо филмску екипу која у Боливији снима филм о шпанском освајању ове земље зарад експлоатације злата. Паралелно, само снимање угрожавају протести због приватизације ресурса пијаће воде и закона који обичним људима забрањују чак и да скупљају кишницу. У протестима учествују локални становници који у филму играју жртве шпанске католичке цркве. Њима су филм и живот исто. А филмска екипа схвата да је живот ипак изнад филма и да не могу окретати главу од онога што им се одиграва пред очима.

Субота, 07. јул, 19 часова

“ФЕР-ПЛЕЈ” (Fair Play, Словачка, 2014, 100 мин) Драма, Режија: Андреа Седлáцковá

Заједнички чешко-словачки пројекат који оставља без даха. Чехословачка 1983. године. Филм говори о Ани, спринтерки која се нада да се такмичи на Олимпијади, а изабрана је у национални тим. Она се налази на специјалном лекарском третману, где јој тренер даје анаболичке стероиде (“Стромба”). Њене перформансе се повећавају, али касније открива негативан ефекат узимања стероида, због чега престаје да их користи. Њена мајка види учешће Ане на Олимпијади као прилику да емигрирају и тајно јој даје стероиде. У међувремену, Ана се заљубљује и све мање жели да емигрира.

• Субота, 07. јул, 21 час

МАЂАРИ ЗА БАРСУ (Хунгарианс фор тхе Барçа, Мађарска, 2014, 85 мин) Документаристички, Режија: Тибор Kocsis

Три потресне људске судбине. Више од обичне приче. Фудбалски клуб Барселону и Месија обожавају стотине милиона људи. Али мало њих зна, да су “Месија” 50-тих година звали Лáсзлó Кубала. Због њега, због једног Мађара су изградили највећи стадион у Европи, Camp Nou. После револуције 1956. године његови клупски саиграчи су постали Kocsis i Czibo, два генија златног тима. Три мађара заувек су освојили срца Шпанаца и Каталонаца. Њихов живот су поред успеха обележиле потешкоће, као и трагедије. Добитник златне лопте Луис Суáрез, као и његови некадашњи саиграчи говоре у филму, а такође говоре и синови легенди. Незаборавни мечеви, досад невиђени голови, фантастичне финте и пасови.

Leave a comment