ОФФ НС организује још једну пројекцију у јуну: словеначки филм „Иван”. Након приказаних најуспешнијих нових филмова из Србије, Босне и Херцеговине и Хрватске, удружење ОФФ Нови Сад за крај јуна припремило је словеначки филм “Иван”. Тиме ОФФ Нови Сад наставља промоцију ауторске, ангажоване, актуелне и алтернативне филмске уметности.

Погледај пројекцију филма “Иван”

Филм “Иван” дело је познатог словеначког филмског редитеља Јанеза Бургера, а новосадска публика моћи ће да га погледа на великом платну у четвртак, 28. јуна од 20 часова у биоскопу Арена Cineplex. Након пројекције, ОФФ Нови Сад организује кратак разговор са једном од сценаристкиња филма – Мелином Пота Кољевић.
Четврти дугометражни филм Јанеза Бургера дефинитивно је један од најупечатљивијих филмова прошле године у региону, а поред редитеља сценарио за “Ивана” потписују и српски редитељ и сценариста Срђан Кољевић, као и домаћа сценаристкиња Мелина Пота Кољевић, уз Словенца Алеша Цара. Иван је потресна драма о мајчинству, па иако се зове по беби, протагонисткиња је заправо мајка. Маруша Мајер као мајка носи филм кроз више обрта и кулминација, на крају доказујући да и у корумпираном патријархалном свету (одрастао) мушкарац није нужна светиња. Иван преиспитује постулате породице, родитељства и љубави у филму који делује обично – а то „обично” заправо значи довољно приземно и сирово да би било ефективно пренето на гледаоца.
Слично као и “Не гледај ми у тањир”, претходни филм чију је пројекцију организовао ОФФ Нови Сад, “Иван” се бави проблематиком (не)здраве породице и суочавања са истом. ОФФ Нови Сад увиђа значај породице, као и ангажованог приказа проблематичних породичних односа у уметности, па се удружење из тог разлога одлучило на представљење овог филма, поред, његове уметничке вредности.
“Иван” је премијерно приказан у такмичарском програму Фестивала ауторског филма 2017. у Београду, а у матичној Словенији однео је награде на готово свим фестивалима. У Новом Саду “Иван” је имао свега једну пројекцију у оквиру Euro In фестивала, децембра прошле године.
ОФФ Нови Сад је Удружење које промовише културне догађаје у Новом Саду. Када је о филмском стваралаштву реч до сада смо имали четири пројекције друштвено ангажованог филма.
Карте за пројекцију филма Иван 28. јуна могу се купити на благајни биоскопа Арена Cineplex по цени од 250 динара.

 

Leave a comment