Представљамо вам програм VII Фестивала еврпопског филма који траје од 04.07 до 19.07. 2018. године у Новом Саду. Сада можете погледати програм од среде 04.07. до петка 06.07. док програм за преостале дане можете прочитати наредних дана на нашем сајту. 

VII Фестивал Еврпског филма у Новом Саду

Културни центар Новог Сада, Католичка порта 5
Среда, 04. јул, 19 часова
ТРАМПОЛИН (Трамполине, Хрватска, 2016, 82 мин) ДРАМА
Режија: Катарина Зринка Матијевић
Дугометражни играни првенац Катарине Зринке Матијевић филм је о љубави, али не и љубавни филм. У његовом фокусу је лице и наличје односа између мајке и кћери заробљених у циклусу насиља. Премијерно је приказан на Пулском филмском фестивалу на ком је Тена Немет Бранков за улогу Нике освојила награду за најбољу споредну женску улогу. Плава трамполина. Плаво небо над градом. То је то место! Стециште у коме се дотичу меандри наших прича. Седмогодишња Лина, бежећи од мајке, сусреће тинејџерку Нику и четрдесетогодишњу Николину. У њима се као у огледалу види Линина могућа будућност. Делећи сличну судбину, три јунакиње мењају своје животе и раскринкавају тајну о болним расцепима унутар властитих породица.
Четвртак, 05. јул, 19 часова
ДЕЧАК НА МОСТУ (Боy он тхе Бридге, Кипар, 2016, 85 мин) ДРАМА
Режија: Петрос Цхараламбоус
Филм који је освојио бројне међународне награде, који ни Вас неће оставити равнодушним. Кипар 1988. У наизглед идиличном кипарском селу, дванаестогодишњи Сократ безбрижно проводи летње дане у вожњи бицикла, узнемиравајући локално становништво паљењем ватромета, све док се изненада не нађе у центру истраге убиства које открива тамну породичну тајну и заувек мења његов живот. Суочен са дилемом која мења његов живот заувек, Сократ открива значење љубави, лојалности породици и храбрости.
Траилер: хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=Е3qм0мXнг1с

Петак, 06. јул, 19 часова
Филм: ШАРЛАТАН МАЊИФИКО (Цхарлатан Магнифиqуе, Словенија, 2016, 60 мин) ДОКУМЕНТАРИСТИЧКИ
Режија: Маја Павлин
Филм: ЖИВОТ И СЕЋАЊЕ – НУША И РЕНЕ ГЕРДЕН (Лифе анд мемориес, Словенија, 2017, 25 мин) ДОКУМЕНТАРИСТИЧКИ
Режија: Драгомир Зупанц
Из Словеније нам стижу два документарна филма, „Шарлатан Мањифико“ и „Живот и сећања“. Први филм представља забавни заплет одличне музике, спонтаних и комичних ситуација, речју портрет музичара Мањифика. Документарни филм приказује његову каријеру од почетка осамдесетих до светске славе с хитом као што је Хир Ај Кам Хир Ај Го.
Други филм доноси причу о брачном пару Нуша и Рене Герден који се из Словеније раних педесетих година доселио на Дорћол. Стамбену зграду у улици Страхињића Бана пројектовао је Рене, за инжењере и архитекте, удружене у стамбену задругу. Петочлана породица активно је суделовала, како у амбијенту велеграда, тако и у идили Требња у Словенији, места одакле потиче Нушина породица и где је упознала Ренеа.

Остатак програма можете прочитати ускоро. Уживајте!

Leave a comment