25. јуна почео је јубиларни 45. Интернационални фестивал алтернативног и новог театра ( ИНФАНТ ). Глумица, кореографкиња, редитељка и драматуршкиња Маја Митић из ДАХ театра свечано је отворила фестивал синоћ у Српском народном позоришту. 

ИНФАНТ
Маја Митић

Маја Митић која је, иначе, гостујући професор на Голдсмит универзитету у Лондону, истакла је важност алтернативне сцене без која она главна не би ни постојала јер, како каже, нема река без притока. И она сама је била сведок, учесник и посматрач ИНФАНТ-а, фестивала који је утицао на њене етичке одлуке у бављењу позоришном уметношћу, још од 1983. године када је у Новом Саду уписала Академију уметности.

ИНФАНТ ми је дао сећања на сопствени живот, дао ми је знање и инспирацију и ја сада покушавам да тај пламен преносим даље као уметничка директорка и селекторка интернационалног Нишвил Џез театарског фестивала.

Маја Митић је играла више од десет пута на фестивалу, држала радионице, презентације, учествовала у округлим столовима и због тога осећа велику част што је имала ту привилегију да отвори 45. ИНФАНТ.

Заљубљена сам у ивице, границе, маргине, мањине, промене и утицај на друштво и време у коме живимо и сем своје заљубљености, за мене су ово синоними за ИНФАНТ. То су за мене пулсирајуће рачве и места где се мој унутрашњи космос среће са овим фестивалом.

Овим речима је  отворила јубиларни и вољени фестивал и пожелела му да дуго живи и инспирише младе уметнике и људе који долазе на исти.

ИНФАНТ
Председник Скупштине града Здравко Јелушић

Поред ње, реч на свечаном отварању имао је и председник Скупштине града Здравко Јелушић. Он је истакао је да је ИНФАНТ  један од новосадских фестивала са најдужом традицијом који је током свог бурног трајања носио разна имена јер је трагао за најпримеренијим концептом који ће пружити уточиште неким новим позоришним тенденцијама. Председник додаје да је овај фестивал био домаћин новим алтернативним трупама и многим другима  и да истрајава на путу развијања културне сцене и проширивања видика публике, уз подршку градских власти. Он наглашава:

ИНФАНТ је постао једна од одредница по којима је Нови Сад стекао славу и ван граница наше земље и допринео стицању двеју престижних титула – титуле Европске престонице културе 2021. и Омладинске престонице културе 2019. године.

На овогодишњем фестивалу, који траје до 2. јула, биће изведено укупно 11 представа из Француске, Израела, Србије, Шпаније, Словеније, Македоније, Мађарске и Русије, 10 округлих столова и једна изложба. ИНФАНТ се ове године бави новом позоришном парадигмом. Оно што је заједничко свим делима јесте чињеница да истраживачко позориште све више покушава да се повеже са другим врстама уметности.

ИНФАНТ
Водитељка свечаног отварања

Представе које ћете имати прилику да видите током 45. ИНФАНТ- а садрже печат великих изазова и преиспитивања и то не само позоришног језика него и друштвене стварности, али исто тако и трагања за новом надом и стваралачким импулсима.

ИНФАНТ
Али ова господа желе да попију чај и тако ће и бити, макар се свет распадао…

ИНФАНТ је почео интересантним перформансом “У изградњи” (Under Construction) који даје увид у свет и како се с њиме носимо. Извела ју је позоришна група Даваи из Израела коју су основали Фјодор Макаров, Алексеј Гавријелов и Виталиј Азарин. Сва тројица су рођени у бившем СССР-у, а у Израел су се доселили 90-их година 20. века. Публици ИНФАНТ-а представили су се невербалном комедијом  о три ексцентрика која деле претрпан, запуштен стан – сијалице прегоревају, цеви пуцају, комарци гризу, мозгови су збрчкани, свет шаље претеће сигнале… Али ова господа желе да попију чај и тако ће и бити, макар се свет распадао…

 ИНФАНТ
“У изградњи” (Under Construction)

Данијела Шиловановић

Фотографије: Марија Ердељи

 

Leave a comment