Како ширим масама нису познате околности под којима је настала хип-хоп култура, Netflix се одлучио да целу причу претвори у серију The Get Down. Једна сезона серије подељена је у два серијала, први је изашао 2016. године, а други 2017.

Хип-хоп

О серији

Серију многи карактеришу као мјузикл и драму. Јунаци серије се свакодневно сусрећу са проблемима живота у гету, а да би нашли излаз, окрећу се музици. Серија је пропраћена великим бројем музичких нумера, пре свега соула, блуза, диска и R&B-а.

The Get Down Brothers живе у Јужном Бронксу у Њујорку, седамдесетих година 20. века, одакле све почиње. Петорица другова крећу на путовање свог живота у стварању музичке историје. Неки од ових ликова су инспирисани стварним особама. Према неким нагађањима, The Get Down Brothers можда представљају The Sugarhill Gang, Grandmaster Flash & The Furious Five или Funky 4+1 .

Елементи хип-хопа

Хип-хоп има четири основна елемента: графите или у данашње време уличну уметност, MCing, DJing и B-boying. Како је проценат насиља био велики, једна група људи из гета одлучила је да нешто предузме поводом тога. Ривалитет који је владао на улицама требало је преместити у другачији контекст, те је настао хип-хоп. Наравно, није настао одједном и ова култура се  развијала неколико година до свог пуног облика.

Графити су служили као једна врста обележавња територије. У почетку су били једноставни, да би касније како се број графитера повећавао, сваки од њих стварао свој уметнички израз.

MCing или master of ceremonies, представља начин изражавања песама, тј рима, ритмички уз одређену музику или beat, укључујући и улични сленг.

DJing, није тешко препознати о чему се ради, али са друге стране добро претпостављате да су данашњи DJ-еви, много тога дужни хоп-хоп. DJ је био тај који је креирао музику која је била суштина свега. Први пут у хип-хопу почеле су се користити две плоче са истом песмом, како би се могли правити различити прелази и скречовати. Поред тога, овде су први пут настали миксеви различитих песама, а све је то користило MC-има да представе своје риме.

Уз све ово био је неопходан и посебан начин плеса, а то је постао B-boying. Док су се DJ-еви и MC-еви такмичили на бини, плесачи су то радили међу публиком која је све време навијала. Наравно, било је неопходно извести што оригиналније покрете.

https://www.youtube.com/watch?v=usv442G6H8A

The Get Down Brothers

У нашој дружини, сваки од  петорице се бави барем једним елементом ове културе. Ипак, оно што је значајније од саме хип-хоп културе, јесте оно што је она некада промовисала, а што се показује и на крају серије. Јединство. Да ли ови млади момци могу сами да победе своје непријатеље или им требају савезници? Ипак, ни хип-хоп култура није одмах примљена са одушевљењем, многи су прешли дугачак пут, да би показали да ова култура јесте један од начина уметничког изражавања на више фронтова.

 

Адријана Турајлић

Извор фотографије: www.bustle.com

Leave a comment