Осам чланова Савета Универзитета у Крагујевцу поднело је оставке на те функције и то неколико дана пре седнице на којој треба да се разматра решење министра о смени ректора тог Универзитета Небојше Арсенијевића. Информацију о оставкама агенцији Бета потврдио је и сам Арсенијевић.

Универзитет у Крагујевцу

Савет Универзитета има 19 чланова, а следећа седница Савета заказана је за понедељак, 18. јуна.

Савет је раније позвао министра просвете и премијерку Ану Брнабић да присуствују овој седници на којој се разматра разрешење Арсенијевића и укидање докторске титуле његовом сину Александру.

Досадашња чланица Савета професорка Правног факултета Снежана Соковић потврдила је агенцији Бета да је јуче поднела оставку, али није желела да коментарише разлоге за то.

Незванично се сазнаје да су оставке поднели и Александар Пауновић и Видан Папић, Владимир Поломац, Никола Макојевић, Славиша Шалинић.

Арсенијевић је агенцији Бета изјавио да је било притисака на чланове Савета и да су им нуђене “типске оставке”.

Он је рекао да је Управном суду поднео пријаву за обуставу извршења решења које је министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић издао поводом смене Арсенијевића.

Иначе, Савет је ове године два пута одбио да разреши дужности ректора Небојшу Арсенијевића и да поништи јавну исправу о стеченом звању или називу доктор наука његовом сину Александру Арсенијевићу.

Главни разлози за смењивање Арсенијевића су незаконит докторат његовог сина Александра, јер је докторске студије уписао, а да није завршио факултет.

Као разлог се наводи и то што органи Универзитета и Медицинског факултета нису поступали по препорукама министарства и Агенције.

Његово разрешење затражили су Агенција за борбу против корупције, Одбор Скупштине Србије као и Национални савет за високо образовање.

Медији су раније писали да је Арсенијевићу “приписано бахато понашање, махинације, рођачко запошљавање”, да је “средио” сину да докторира и пре него што је завршио основне студије и запослио га на Факултету медицинских наука, а Агенција за борбу против корупције предложила је његово смењивање.

Сам Арсенијевић је тврдио да су у питању завера и монтажа.

Тек недавно, министар просвете Младен Шарчевић донео је решење о смени Арсенијевића коју би Савет требало да констатује у понедељак.

Извор: Инсајдер 

Leave a comment