Када сам први пут видела Килијана Мартина на скејту, схватила сам да је он нешто изузетно. Био је то један промо видео у коме он изводи своју кореографију на скејту, за оперу Кармен Жоржа Бизеа.

Да, Кармен је опера, међутим постоји и балет, а ту је и Килијан који можда једнога дана уради и нешто дужу изведбу за ово дело, са скејтом.

Килијан Мартин

Рођен је у Мадриду 1987. године, тренутно живи у Сан Дијегу у Калифорнији. Оно што је можда било пресудно у томе да се Килијан одлучи баш за скејтбординг, јесте његово искуство у гимнастици. Наиме, са десет година је почео да тренира гимнастику. Да би ове вештине довео на већи ниво, желео је да научи да сурфује да што боље овлада равнотежом која би му помогла да изводи финесе које жели.

Међутим, како у Шпанији није постојало услова за сурфовање, Килијан је са 16 година упознао скејтборд. Вежбајући овај спорт или уметнички начин изражавања у његовом случају, обишао је све улице Мадрида, покушавајући да савлада све препреке које су му стајале на путу.

Стил

Стил је управо оно што карактерише Килијана Мартина. Његов стил је слободан, нешто што до сада нисмо видели или, како би се то другачије рекло, он је просто мајстор слободног стила. Тренутак који је пресудио да он постане један од најбољих скејтера јесте када је схватио да му скејтборинг омогућава да у њега инкорпорира и елементе гимнастике, којом се толико бавио, а поред тога и плесне покрете.

Каријера

Међународна и светска каријера овог младог скејтера почела је његовим освајањем светске титуле у Немачкој 2010. године. Исте године Брет Новак је снимио видео о њему под називом A Skate Escalation, који је у јако кратком временском року постао јако популаран, а који су подржали и неки од сениора скејтинга као што је Тони Хок.

Иако је доста тога урадио у својој каријери, Килијан Мартин верује да ће оно најбоље тек доћи.

Инспирација

Сам Килијaна Мартин каже да никада није желео да постане најбољи скејтер, није желео да буде познат, па чак ни јединствен, а ипак, све то му је пошло за руком. Оно што најбоље описује његову личност је следећа изјава: “It’s more just about having fun and expressing yourself”.

Дакле, од Килијана можемо научити врло битну животну лекцију – најбитније је забављати се и изразити своје потенцијале, било кроз уметност, спорт или или неки други нови и јединствен начин.

 

Адријана Турајлић

Извор фотографије: www.male-mode.com

Leave a comment