Ноћ Музеја је већ постала традиционална манифестација. Ове године одржана је 19. маја у неколико градова у Србији. Међутим, овога пута приредили су нам један необичан и занимљив догађај – “All Girls” Street Аrt Jam

Street Аrt Jam

Street Аrt Јam

Street art jam је манифестација где неколико уметника ради на осликавању једног зида. Без обзира на то колико њихови мотиви били различити, сви ови радови на крају чине једну целину, где се тешко може наћи граница међу радовима. Осим у стилском изразу и тематици.

Поред тога битно је истаћи да је ова манифестација била посвећена искључиво уметницама street art сцене. Како на сцени уличне уметности, углавном преовладавају мушка имена, идеја је била да се стави акценат на уметнице, које су мање заспутљење. Колико је ово битан догађај говори и чињеница су страни часописи посвечени уличној уметности забележили овај моменат.

 

Уметнице

Осликaвале су зид на Дорћол Плацу. Било је ту  шест уметница из Хрватске, Босне и Херцеговине, Француске и Србије:

Алба/Хватска

Наташа Коњевић/Босна и Херцеговина

Калдеа/Француска

Јана Даниловић/Србија

Милица Грујичић/Србија

ТКВ/Србија

Колико су овакви догађаји и њихова заступљеност у медијима заиста важни говори чињеница, да нисмо могли доћи до података за поједине уметнице, посебно када користе друго име као уметничко.

Тематика

Свака од њих је представила женску особу, можемо рећи хероину, као значајно место у уметности. Жене су у току историје уметности углавном били модели, да би тек пре век и по постале уметнице.

Слично се десило и са уличном уметношћу. У почетку су се њоме бавили само мушкарци, да би се на крају поједине храбре девојке упустиле у ову авантуру. Улична уметност није једноставан позив, не носи са собом академску каријеру, изложбе, чланство у уметничким удружењима, нити плате. Ипак ове младе уметнице опстале су у својим идеалима и сновима, те их тако препознајемо по њиховим делима која нас окружују.

Street Art Jam

All Girls

Овај зид осликан у Ноћи музеја носи са собом шест девојака, како оних представљених, тако и самих уметница. Он на известан начин представља омаж свим девојкама које се баве овим видом уметности и са друге стране као охрабрење свим девојкама које су икада сумњале у своје могућности и таленат.

Оставиле су нам јако битну поруку, да следимо своје снове. Можда неће бити лако, али вреди покушати.

Овде прочитај најзанимљивије приче о новосадским муралима.

 

Адријана Турајлић

Извор фотографија: www.facebook.com/wallsbelgrade

 

 

 

 

 

Leave a comment