Међународна студентска недеља у Београду (енгл. International Student Week in Belgrade – ISWiB) је студентски фестивал културно – едукативног карактера, који се традиционално, од 2006-е, одржава у главном граду Србије.

 

Међународна студентска недеља у Београду

 

Ове године, Фестивал ће се одржати од 15. до 23. јула под слоганом “Преузми иницијативу”, и традиционално ће окупити око 300 младих људи, укључујући 150 страних учесника, домаће учеснике, као и волонтере и организациони тим. Фестивал је отворен за студенте из целог света. Фестивал се традиционално организује од стране организације Светски омладински талас. Организација Светски омладински талас је до сада успешно организовала 11 ISWiB. Овогодишња тема фестивала је „Преузми иницијативу“ са акцентом на предузетништву, а посебно социјалном предузетништву.
Идеја фестивала је да приближи младе из различитих средина кроз 10 различитих радионица организованих тако да свака радионица покрива значајно друштвено поље у коме живимо. Кроз радионице, блиску коминукацију и сарадњу, интерактивна предавања и разне отворене активности, студенти ће бити у могућности да стекну нова практична сазнања. Поред радионица, студенти учествују у највећим догађајима феситвала као што су Сајам држава и Парада застава. На Сајму држава учесници представљају своју културу кроз традиционалну храну, пиће или ношњу. Парада застава одиграва се у центру Београда, када учесници шетају са заставама својих држава.
ISWiB је платформа за упознавање младих људи из различитих културних средина. То је место где млади упознају једни друге, успостављају нова пријатељства и расправљају о горућим светским темама са различитих тачки гледишта.
Наш циљ је да успоставимо међународну сарадњу и контакте стварањем здраве радне средине и омогућавање јачања везе између домаћих и страних студената. Промовишући идеју „Грађанин Европе“ и „Грађанин света“ инсистирамо на прихватању интеркултуралних и европских вредности и уздижемо их на ниво глобаног поштовања и узајамног разумевања.
Више информација можете пронаћи на званичном сајту фестивала, као и на друштвеним мрежама.

Leave a comment