Омладина Јазаса Нови Сад у децембру прошле године испитала 2000 ученика завршних разреда средњих школа у Новом Саду. Између осталог, истраживање открило и ко су највећи узори.

узори
После родитеља, узор естрадне познате личности

Tоком децембра 2017. године Омладина ЈАЗАС Нови Сад је, у сарадњи са  школским психолозима и педагозима спровела истраживање о вредносним оријентацијама, понашању и односима према друштву, потребама и очекивањама ученика завршних разреда средњих школа у Новом Саду. Испитaно je око 2000 ученика.

 

Узор родитељи, па глумци и музичари

Резултати су показали да су средњошколцима главни узор родитељи, како је одговорило 30% испитаника. Одмах након родитеља долазе познате личности, пре свега глумци, а на првом месту Андрија Милошевић, затим Никола Којо, а после њих музичари на чијем је челу Јелена Карлеуша.

Новак Ђоковић има више гласова од претходно наведених личности, али групно гледано, спортисти су трећи. Ево ко су узори нашим средњошколцима, редом којим су у одговорима заступљени:

  • ГЛУМЦИ – Андрија Милошевић (29), Никола Којо (27), Сергеј Трифуновић (19)
  • МУЗИЧАРИ – Јелена Карлеуша (22), Баја Мали Книнџа (11), Светлана Ражнатовић(11)
  • СПОРТИСТИ – Новак Ђоковић (102), Богдан Богдановић (19), Ивана Шпановић (6)
  • ПОЛИТИЧАРИ – Александар Вучић (13), Војислав Шешељ (11), Бошко Обрадовић (3)
  • ЏЕТСЕТ (ову категорију чине старлете, порно звезде, контроверзне личности и криминалци) – Анђела Вештица (7), Станија Добројевић (4), Гастоз (3)
  • ОСТАЛИ (ову категорију чине писци, коментатори, режисери, уметници, научници, псеудонаучници, модели, блогери, деца познатих личности, јутјубе-ри…) – Мирољуб Петровић (14), Никола Тесла (7), Александар Митровић (3)

 

Истраживање одражава стање међу младима

О истраживању и његовим резултатима разговарали смо са др Жолтом Лазаром, редовним професором на одсеку социологије на Филозофском факултету у Новом Саду.

Професор је рекао да ово истраживање врло коректно одражава одређено стање ствари међу младима у Србији, уз напомену да недостаје сфера поткултуре и поткултурне музике (панк, рок, алтернавине, техно и хипхоп музике), те стилови живљења који су иначе потпуно карактеристични за младе. Он истиче:

Вредности се своде на срећу, стицај околности, тренутни успех, на зараду без много труда, а то све релативизује и неки етички моменат. Зато није необично да личности из света криминала и неке сиве зоне постану и узори. То је свакако правац који иде низбрдо у систему вредности.

Професор говори и о томе да на основу узора можемо закључити доста тога и о занимањима за одређене области, делатности, моделе понашања, те је стога јасна изразита доминација спорта и забаве, пре свега естраде.

узори
“Медији су визуализација наше стварности.”

У групи ОСТАЛИ, писци, уметници, научници и сличне личности сврстане су заједно са псеудонаучницима, моделима, блогерима, децом познатих личности и сл. Никола Тесла има ИСТИ број гласова као и Анђела Вештица. Ево како проф. Жолт то коментарише:

“Ми науку не познајемо кроз науку, већ кроз симулацију, а то нам нуде медији. Колико је наука присутна у медијима толико ће бити и занимања за научнике. Један од кључних агенса секундарне социолизације јесу медији јер они нуде моделе и обрасце понашања и развоја личности. Потпуно је нормално да свет забаве доминирима међу младима. Све се гледа кроз медијску призму, медији су визуелизација наше стварности. Александар Вучић, који није претерано омиљен, присутан је јер је медијска личност, а тако и Вештица. Колико нечега или некога има у медијима, толико ће тога или тај неко бити препознат као значајан.”

Професор Жолт додаје и то да су сумњиви разлози за давање одговора попут Анђела Вештица и сл. Он напомиње да то може да буде и нека врста шале или штоса и да се контекст искрености и тачности у давању одговора јако се променио те је питање колико ти одговори могу бити научни.

 

Феномен звани Ноле

Иако су спортисти на трећем месту домаћих познатих личности који су узор нашим средњошколцима, убедљиво најистакнутија личност је – Новак Ђоковић, што и није велико изненађење. Питали смо нашег саговорника како коментарише феномен звани Ноле.  

узори

“Новак је више учинио за младе Србије него наш образовни и педагошки систем. Он је модел човека, врхунског спортисте, патриоте на прави начин, а опет и светског човека, хуманитарца, супруга, оца. Његови квалитети би могли бити персонификација неких врло важних вредности и  одлично је ако је он узор. Новак својим великим бројем гласова ставља ову причу на неки позитиван колосек.  То је изванредан позкатељ који враћа наду.”

 

Успех преко ноћи не желе само српски средњошколци

Да ли наши средњошколци желе славу, моћ, много пара, успех преко ноћи? И да ли су сви они заиста успели преко ноћи?

узори

“ Многи спортисти, глумци, музичари… уложили су огроман труд да би постигли успех, али виде се само резултати и њихов добар живот па млади о томе не размишљају. Међутим, многи су се појавили одједном, преко ноћи, на интернету или на неки други начин и одједном постали богати и славни. Та идеја успеха преко ноћи почиње да буде популарна између 2 светска рата, није заступљена само код наших средњошколаца. До Првог светског рата, истицали су се људи из света науке, рада.. људи који су својим личним трудом успели. Након овог рата, акценат се ставља на домен света забаве” – закључује професор Жолт.

 

Овде прочитај ко све може да ти буде узор, односно леп пример.

Пратите Омладинске новине и сазнајте шта ово истраживање још открива о новосадским средњошколцима.

Данијела Шиловановић

 

Leave a comment