Браухаус – популарна крафт пивница у Новом Саду у којој можете добро да једете, слушате занимљиву музику и пијете домаће пиво скувано по старом немачком рецепту, а прилагођено нашем укусу. То је једини новосадски паб са сопственом производњом пива.

Браухаус

 

Улога занатског пива у производњи пива у Србији заузима око 3%. Занатско пиво је, наравно, квалитетније јер се праве мање количине са више посвећености и пажње и због тога је све популарније. Браухаус је једна од највећих пивница занатског пива у Новом Саду.

У разговору са менаџером Браухауса, Александром Шујицом, сазнали смо за вас нешто више о занатском – крафт пиварству и о томе зашто би требало да посетите овај локал.

Шта је крафт пиварство?

Крафт пиварство је у Србију дошло почетком 90-их, али бум је доживело 2008/9. Сада је све више популарно и заступљено. Занатско пиво одликује поштовање процеса производње, нефилтрирање и непастеризација. У неким кратким цртама то би било све оно што пиво чини пивом у неком свом оригиналном облику без хемије и додатака.

Шта Браухаус издваја од других пивница у Новом Саду?

Ми смо занатска пивара са пивницом што значи да производимо своје пиво. Оно што нас издваја од других крафт пивара је то што имамо импозантан угоститељски објекат. Имамо пивницу која може да прими око 300 људи,а када додамо на то и куоризитет кувања пива, то је свакако нешто што се ретко виђа не само у Новом Саду, него и у Србији.

Браухаус

Какво то пиво ви правите?

Сва наша пива се праве по старом немачком рецепту које смо успели да прилагодимо укусима наших  гостију. Гледали смо да им удовољимо што више, али тако да не изгубимо оригинални рецепт. Ми користимо само искључиво 4 састојка: воду, квасац, мешавину хмеља и мешавину јечма, односно пивског слада. Користимо 4-5 врста јечма и исто толико и хмеља у зависности од тога које пиво желимо да добијемо. Тренутно имамо пет врста пива – 2 врсте лагера, 2 врсте ејла и летњи/зимски специјал. Производимо пиво за своје потребе. Пиво за понети је исто врло популарно. Неки узимају пиво да би ишли и уживали у природи. Пошто га не филтрирамо и непастеризујемо, има, такорећи, рок трајања од 72 сата ако га држите у фрижидеру.

Браухаус

Како је настао Браухаус?

Локал као локал постоји око 5 година, а ми смо овде око 2 године. Први власници су били Мајкл Меј и његов брат. Он је и даље ту са нама и поред тога што је оснивач и идејни творац, издавач простора, он је и браумајстер – главни пивски мајстор који је задужен за квалитет нашег пива. Ми смо они који спроводе технички део. Мајкл Меј је дошао овде, основао породицу и заљубио се и у Србију и у наш народ. Хтео је да пренесе део немачке традиције овде и тако је настао Браухаус. Поред њега, имамо и нашег технолога.

Шта још занимљиво имате у понуди?

Гледамо да цела наша понуда буде јединствена и специфична. Наша кафа је такође популарна. Реакција наших гостију на наш бленд кафе је одлична. Направили смо модерну фузију традиционалне немачке кухиње (кобасице, ребарца), а имамо и многа интернационална јела на бази пилетине, свињетине…

Браухаус

 

Какву музику можемо чути у вашој пивници?

Повремено правимо Балашевић трибјут вече. Имамо свирке петком, суботом и недељом, на којима је заступљена музика која представља фузију поп, рок и балкан  звука. Балкан театар је наш бенд који наступа само овде и то увек недељом.. На свирке долазе људи свих генерација. Дешавају се прославе рођендана, девојачке вечери и сл. Имаћемо у јуну и прву свадбу. Отворени смо за све људе, свих година и свих схватања.

Браухаус

Ко су људи Браухауса?

Садашњи власници су Влада и Данило. Сви запослени су махом испод 30 година и сви су ту генерацијски ту. Долазимо из различитих области, светова. Ја сам са социологије, Данило мехатронике, Влада са инжењерства. Данило се такође бави интернет маркетингом и музиком. Он је челник бенда Балкан тeaтар. Конобари су углавном студенти. Оно што нас све веже јe љубав према пиву и та жеља за унапређивањем и пива и себе. Стално радимо, стварамо неке нове идеје, спроводимо их и ширимо неку нову енергију.

Да ли је тешко успети на тржишту и како то постижете?

Гледамо да не упаднемо у колотечину  јер у тренутку када се упадне у колотечину то је готово. Не постоји то стање. Постоји само стање када се иде горе или доле. Када станете значи да сте заправо кренули доле. Жеља за константним напредовањем, учењем , испробавањем нових укуса.. све нас то спаја. Занимљиво је мешати културе, а опет задржати обе стране. Ми смо себи поставили задатак да инсистирамо на квалитету, јединствени концепт и пажња и љубав коју посвећујемо послу. Људи су то препознали и то цене.

Занимљивости о пиву које сигурно ниси знао, прочитај овде.

Данијела Шиловановић

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment