Стартовала је последња етапа Међународне планининске бициклистиче трке, испред хотела Цептор на Андревљу, на Фрушкој гори. Елитни спортисти из 16 земаља протекла три дана такмичили су се за 80 олимпијских бодова, у оквиру квалификација за Олимпијске игре у Токију 2020. године.

„Колико је ова трка важна показују пријаве 15 нација које имамо на трци. Ипак, очекујем да UCI (Светска бициклистичка унија) комесар да највеће оцене и да следеће године уђемо у категорију 1. Та, прва категорија носи 120 олимпијских бодова, наспрам тренутних 80, па ћемо тиме бити још интересантнији,“ каже директор трке Немања Вајс.

Како је реч о квалификационој трци за Олимпијске игре, када је о елитним такмичарима реч, пријављено је њих 42, од чега је 32 мушкараца и 10 жена, међу којима је и наша олимпијка Јована Црногорац.

“Ове године посебна пажња је поклоњена рекреативцима и млађим категоријама и то тако што данас возе трку раме уз раме са најбољима из Европе и света. На располагању су им две стазе – велики маратон од 67 километара, за оне најспремније и мали маратон од 34 километра, за све оне који желе да дођу да уживају са својим бициклом на Фрушкој Гори, “ додаје директор трке.

Старт трке означио је покрајински секретар за спорт и омладину, Владимир Батез, који оцењује да се квалитет надметања види и у томе што су пријављени такмичари већином национални прваци.

“Следећих година су у плану велике активнсти поводом ове дисциплине маунтин бајка, са жељом да 2021. године добијемо организацију Европског првенства. Већ смо у преговорима са Градом Нови Садом и са бициклистичким Савезом Србије и мислим да имамо озбиљне шансе да се то у наредном периоду и деси, што би било од изутетног значаја за наш бициклизам”, оцењује покрајински секретар за спорт и омладину.

Бициклистички клуб “Нови Сад” четврту годину за редом организује етапну трку планинских бициклиста (МТБ трке) на Фрушкој Гори. Следећа трка коју клуб организује очекује се за двадесетак дана на Петроварадинској тврђави у Новом Саду.

 

 

 

 

 

Leave a comment