Јубиларно десето издање фестивала КРОКОДИЛ под називом КРОКОДИЛових 10 одржаће се 15. и 16. јуна на прелепом амфитеатру испред Музеја Југославије а пратећи програми одвијаће се током 16, 17. и 18. јуна у Центру за културну деконтаминацију.

Отварање фестивала обележиће свечано отварање изложбе као и пројекција документарног филма о десетогодишњици постојања фестивала а под називом ОКРУТНИ ОПТИМИЗАМ: Наших првих 10 година. Кроз читања, софа-интервјуе и перформансе представиће нам се Мира Фурлан, Славенка Дракулић, Дубравка Угрешић, Ведрана Рудан, Марко Видојковић, Абдулах Сидран, Марко Томаш, Румена Бужаровска, Марко Шелић Марчело, Дејан Атанацковић, Борис Дежуловић, Њуз.нет са Зораном Кесићем и Неwс Бар.

Представићемо анимирани филм Унтравел Ане Недељковић и Николе Мајдака млађег. Вечерње програме фестивала КРОКОДИЛ воде и модерирају: Круно Локотар, Иван Велисављевић и Ивана Драгичевић. Обе фестивалске вечери затвориће концерти Краља Чачка и Бојане Вунтуришевић од 22 часова.

Осим софа-интервјуа, изложбе, наступа, читања те музичких перформанса, фестивал КРОКОДИЛ ће и ове године организовати разнолике трибине у оквиру којих ћемо се бавити најактуелнијим друштвено-политичким темама из перспективе културе.

Дебатни програм одржаће се 16. јуна од 12 сати у Центру за културну деконтаминацију. Разговор о поезији те њеним форматима и алатима за комуникацију под називом Ко ј*** књигу! отвориће КРОКОДИЛов дебатни програм у оквиру кога ће бити представљен ВЕРСОПОЛИС као једна од најуспешнијих европских платформи за промоцију савременог песништва. Намера разговора који ће модерирати Светлана Слапшак а у коме ће учествовати Марко Томаш и Марко Шелић, јесте да проблематизује и у питање доведе медиј књиге као врхунског формата у који се “пакују” књижевна дела. У оквиру другог дела дебатног програма представићемо књигу Ранка Бугарског Говорите ли заједнички? Или У којој је мери Декларација о заједничком језику постигла свој циљ? Разговор с Рајком Глушицом, Јерком Бакотином и Идом Престер модерираће Игор Штикс. КРОКОДИЛов дебатни програм затвориће Омаж Предрагу Луцићу. Разговор с Борисом Дежуловићем водиће Круно Локотар.

Након пројекта Језици и национализми, који се бавио комплексним питањем реалности постојања четири политичка језика у региону, као и након његовог великог финала – Декларације о заједничком језику, на којој је радило 30 лингвиста и других експерта и коју је својим потписима подржало око десет хиљада људи из читавог региона Западног Балкана – Удружење КРОКОДИЛ је започело нови пројекат под називом Ко је први почео? – Историчари против ревизионизма. Овај двоипогодишњи пројекат започеће великом конференцијом у оквиру фестивал КРОКОДИЛ која ће се одржати у недељу 17. и понедељак 18. Јуна од 18 сати у Центру за културну деконтаминацију.

Главни циљ овог пројекта је стварање простора за историјски и интер-културални дијалог кроз креирање мреже историчара, писаца, новинара, студената и шире публике која ће допринети решавању конфликта, узајамно поштованим историјским наративима (ако већ заједнички није могућ), и инклузивнијој култури сећања. Пројектне активности ће резултирати стварањем одрживе платформе која ће омогућити узајмно прихватљиве интерпретације догађаја из ближе и даље прошлости коришћењем метода мулти-перспективног историјског наратива. Београдска конференција окупиће водеће историчаре екперте из Србије и региона међу којима су Др Дубравка Стојановић, Др Божо Репе, Др Хуснија Камберовић, Др Миливој Бешлин, Др Твртко Јаковина Др Петер Микша, Др Хрвоје Класић, Аднан Прекић и многи други. Овај пројекат финансира Европска Унија а биће имплементиран у блиској сарадњи с форумЗФД Србија.

Трећу годину фестивал има и хуманитарни карактер. Пријатељ овогодишњег КРОКОДИЛа је Хемофарм фондација с којом од 2016. године уједињујемо снаге у пројекту НАЈВАЖНИЈИ ПОЗИВ У ЖИВОТУ, с циљем подизања свести јавности о донирању и трансплантацији органа. И ове године ћемо кроз интересантне програме скренути пажњу на ову тему како бисмо утицали на мењање свести људи, рушење предрасуда и информисања јавности о овој често табуизираној теми код нас. У Србији је у претходне три године утростручен број донора, али је и даље неопходно доношење новог закона о трансплантацији који је спас за хиљаде људи који годинама чекају на нову јетру, бубрег, срце.

Десети јубиларни КРОКОДИЛ је, баш као и свих претходних година, бесплатан и отворен за све. Овиме желимо да заокружимо десету годишњицу постојања нашег фестивала. Ово је уједно последње издање нашег фестивала у добро познатом формату, с назнаком на регионалне ауторе. Од наредне године уводимо нове и унапрешене програмске праксе. Већ у јуну 2019. представићемо значајно освежено издање фестивала чији ће акценат великим делом бити посвећен представљању неким од највећих савремених књижевних имена на свету.

Осим јубилеја фестивала који ће бити свечано обележен испред Музеја Југославије, улазак у другу деценију постојања КРОКОДИЛа обележиће и почетак рада КРОКОДИЛовог центар за савремену књижевност који се налази у Савамали, на адреси Мале степенице 1а, у простору некадашњег ресторана Гнездо. Овај културни центар који ће бити важан нови пункт за редовно представљање књижевних догађаја, те простор за релаксирано дружење Београђана и њихових гостију, свечано ћемо отворити у недељу 15. јула.

Извор: Glossy

Фотографија: Омладинске новине

Leave a comment