Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић потврдио је да је сменио ректора Универзитета у Крагујевцу Небојшу Арсенијевића, коме су у претходном периоду приписиване бројне афере, а чије су разрешење затражили Агенција за борбу против корупције, Одбор Скупштине Србије као и Национални савет за високо образовање.

Небојша Арсенијевић

Разлог за смену, како наводи министар Шарчевић, а преноси Тањуг, јесте непоништавање докторске дипломе сина ректора који је уписао докторске студије док још није завршио основне.

„Значи, то је преседан и то нема везе са осталим типовима провере доктората који се раде”, рекао је Шарчевић.

Он је раније данас за Новости рекао да својим налогом за смену ректора Универзитета у Крагујевцу није угрозио аутономију универзитета и да је имао право да реагује по основу непоштавања одлуке просветне инспекције.

Подсетимо, просветна инспекција утврдила је неколико неправилности, а једна од њих је била и чињеница да син ректора Арсенијевића, упркос томе што нема ни завршене основне студије, поседује докторат.

Упркос утврђеним неправилностима, Сенат Универзитета у мају је једногласно одлучио да не разреши Небојшу Арсенијевића са функције ректора Универзитета у Крагујевцу, јер “нису испуњени законом прописани услови”.

Како је тада саопштено Савет такође одлучио, једногласно, да не поништи диплому о стеченом научном називу доктора медицинских наука ректоровом сину Александру Арсенијевићу и научно-наставна звања, јер је стечена “у складу са Законом, Статутом Универзитета и актима и одлукама надлежних органа Факултета медицинских наука”.

Пре тога, медији су Арсенијевићу приписивали бахато понашање, махинације, рођачко запошљавање, да је “средио” сину да докторира и пре него што је завршио основне студије и запослио га на Факултету медицинских наука, а Агенција за борбу против корупције предложила је његово разрешење.

Ови наводи поткрепљени су и аудио материјалом и снимцима. Упркос томе, сам Арсенијевић је тврдио да су у питању завера и монтажа.

Министар просвете Младен Шарчевић апеловао је на Арсенијевића да поднесе оставку.

Извор: Insajder

Leave a comment