Удружење ОФФ Нови Сад до сада је новосадској публици омогућило гледање документарног филма “Друга страна свега”, као и играног “Мушкарци не плачу”, да би у јуну организовало прву нефестивалску пројекцију филма “Не гледај ми у тањир” у Новом Саду, чиме удружење наставља рад на промоцији и подршци ауторској, ангажованој, актуелној и алтернативној уметности.

Погледај филм “Не гледај ми у тањир”!

Овај вишеструко награђивани деби младе хрватске редитељке Хане Јушић публика ће имати прилике да погледа у четвртак, 7. јуна од 20 часова у биоскопу Arena Cineplex.
Филм “Не гледај ми у тањир” приказан је на фестивалима у Венецији, Стокхолму, Токију, Пули, Загребу, свуда освајавши награде како за филм у целини, тако и за режију и глуму. Ове последње нарочито су занимљиве, имајући у виду да протагонисткињу филма, Маријану, тумачи натуршчик и по занимању архитекта, Миа Петричевић. Маријана је девојка коју на свом путу одрастања спутава сопствена породица, да би, парадоксално, када њен отац доживи мождани удар, на њу спала функција главе породице. Нашавши се у овој потпуно новој и неочекиваној позицији, Маријана искушава живот, истраживајући сопствене границе и слободе, често притом прибегавајући сексу са незнанцима као методи екперимента. Кроз ове ескападе она, са једне стране тражи уточиште од загушујуће породичне средине, док са друге покушава да спозна саму себе онакву каква је када јој отац не бди над главом. Маријанину личну причу, примењиву на многе, Хана Јушић представља на неконвенционалан начин, доносећи свежину регионалној сцени, где је овај филм дефинитивно најуспешнији у претходних неколико година.
Увиђајући колико је породица значајна, те колико је репресивна породична атмосфера, честа на балканском тлу, још значајнија, удружење ОФФ Нови Сад, одлучило се на организовање пројекције баш овог филма. Доказ да Маријана није лик везан за локално поднебље налази се и у чињеници да је “Не гледај ми у тањир” однео награду Београдски победник на 45. ФЕСТ-у, када је први пут представљен српској публици.

У Новом Саду овај филм имао је свега једну пројекцију, на фестивалу Cinema City, у септембру 2017.
Карте за пројекцију филма Не гледај ми у тањир 7. јуна могу се купити на благајни биоскопа Arena Cineplex по симболичној цени од 250 динара.

 

Leave a comment