Поједини га карактеришу као вихор филозофије модерног доба док се други куну у њега. Међутим, колико је заиста ефикасан тај закон привлачења?

Да ли закон привлачења функционише?

Веровање које стоји иза закона привлачења налаже да се позитивним мислима привлаче позитивне ситуације и околности на које човек нема директан утицај. У преводу – ако мислиш да ћеш добити десетку на испиту, добићеш је.

Закон привлачења, ипак, обухвата више од обичног оптимизма. Да би неко заиста присвојио овај покрет модерне филозофије, он мора пре свега потпуно веровати у њега и применити његове алате попут афирмација и креативне визуализације.

Стављање теорије у праксу

Да би тестирала ову теорију, одлучила сам да недељу дана у што већој мери примењујем принципе закона привлачења, те сам сваки дан записивала афирмације (позитивне ствари о себи) и оно што желим – пардон – оно што знам да ће се десити у садашњем времену.

Моје жеље су се умногоме базирале на побољшање друштвеног живота и проналазак задовољавајућег посла али то су само примери онога што је мени приоритет у овом тренутку и они заиста зависе од појединца до појединца.

Мој режим је укључивао три жеље и једну афирмацију – записати сваког јутра на папир и замислити како се остварује. Понављање жеља је такође дозвољено, чак и препоручљиво јер се на тај начин утврђује приоритет међу жељама.

Дакле, дневни списак једног дана је изгледао овако:

  1. Волим свој посао у сектору организације догађаја
  2. Данас сам обишла део града који до сада нисам
  3. Данас сам одвојила пола сата за вежбање

Дневна афирмација: Ја сам самоуверена, интелигентна и духовита особа која нема проблема са склапањем пријатељстава.

Закон привлачења је заснован на дефинисаним жељама и афирмацијама

Колико је ефикасан закон привлачења?

Испрва је записивање ових ствари чинило да се осећам помало претенциозно. Сматрам себе особом која има самопоуздања али је необично све то ставити на папир у толико јасној и једногласној форми. Не могу рећи, ипак, да то није имало утицај на сопствено поимање себе. Када такве ствари запишеш, јави ти се осећај да мораш и да их осећаш јер је то тако – нешто попут извлачења теза на папир током учења.  

Закон привлачења за многе има једну фаталну ману. Он захтева стрпљење, јер имаш осећај да практикујеш принципе из дана у дан а ништа се не дешава. Међутим, када сам се на крају недеље осврнула на период иза себе, схватила сам да су одређене ситуације ишле у прилог мојим листама жеља и афирмацијама. У току те „позитивне“ недеље мог живота јесам упознала више нових људи и добила позив на разговор за посао који представља оно чиме желим да се бавим.

Стрпљење је кључно кад је у питању закон привлачења

 

Важно је, пак, напоменути, да сам се у току те недеље и пријавила на оглас за тај посао и потрудила да изађем међу људе. То доводи до закључка да ове листе утичу на исход живота тако што те подстичу да предузмеш кораке који су неопходни за остварење твојих циљева, а афирмације ти пружају самопоуздање да то учиниш.  

Саме жеље су „пусте жеље“ али када се подсетиш на њих сваки дан, свесно или подсвесно, почнеш да их остварујеш.

 

Кристина Цветковић

Фотографије: pixabay.com

Leave a comment