Једна школа у Кини је почела да користи технологију за препознавање лица, чији је задатак да прати ученике и открива уколико не прате наставу.

Три камере су постављене изнад табле у школи у Хангзхоуу у источном делу Кине, а систем може да препозна седам различитих фацијалних експресија, неутралну, срећну, тужну, разочарану, љутиту, уплашену и изненађену и на тај начин установи да ли су фокусирани на наставу. Уколико то није случај, систем обавештава наставника. Засад је систем присутан у само једној учионици, али ће га до лета добити и остале учионице.

“Раније сам био лењ, спавао сам или читао друге књиге за време часова које нисам волео, али се сада не усуђујем то да радим откако су камере постављене у учионици. Осећам се као да ме константно гледају неке мистериозне очи”, изјавио је један од ученика.

Овај потез школе је наишао и на критике, али директор верује да ће технологија подићи образовне стандарде.

То је исто као да наставници имају асистенте, тако да технологија може да повећа квалитет предавања и учења. Неки су рекли да се овим нарушава приватност ученика, али камере само прате њихове покрете, а не снимају активности у учионици“, казао је директор школе.

 

Извор: Klix.ba

Leave a comment