Пре две године на Природно-математичком факултету родила се идеја да се организују научно-популарна предавања са интересантним темама у жељи да се наука приближи Новосађанима и да им се пруже нова сазнања кроз циклус предавања “Очи у очи са науком”.

Дођи на предавање “Судар цивилизација”

До сада је одржано преко 20 различитих предавања, а овогодишњи циклус се наставља у Стартит Центру (Мирослава Антића 2), сваког последњег уторка у месецу.

У уторак, 29. маја, од 19 сати можете слушати научно-популарно предавање “Судар цивилизација – када је Дејви Крокет упознао црног јастреба.

др Растислава Стојисављевића са Департмана за географију, туризам и хотелијерство

Стартит центар , уторак, 29. мај, 19.00 часова!

Мир и толеранција су највеће вредности данашњег друштва. Они су се, медјутим, тешко стицали. Корени неразумевања медју народима почињали су с њиховим различитостима. Први насељеници и колонизатори простора данашњих Сједињених америчких држава сусрели су се са староседеоцима. У сусрету двеју цивилизација испољили су се њихови различити циљеви. Досељеници су желели да осете дух слободе и авантуре, да крстаре непрегледним преријама, док су староседеоци желели да сачувају своја огњишта. Кренимо у причу о непоколебљивом моралу првих пионира и истраживача, авантурама и борбама првих Европљана са дивљим пределима Северне Америке, али и грчевитој борби домородачких “индијанских племена” да остану “своји на своме” и њиховом “путу суза”. Колевка америчке демократије никла је измедју Атлантског океана и Апалачких планина и проширила се вртоглаво на запад, рушећи све пред собом. Испитајмо неке од најважнијих разлога разумевања психологије данашњих Американаца и блиском контакту са њиховом културом и традицијом.

Више информација можете чути од Растислава Стојисављевића 064 3587178.

Улаз је слободан !

Leave a comment