Препоруке Агенције за борбу против корупције, упозорења Министарства просвете, захтеви Одбора Скупштине Србије и Националног савета за високо образовање и бројне афере и налази просветне инспекције нису биле довољан разлог да ректор Крагујевачког универзитета буде смењен. Савет Универзитета поново је данас једногласно одлучио да не разреши Небојшу Арсенијевића са функције ректора Универзитета у Крагујевцу, јер “нису испуњени законом прописани услови”.

Небојша Арсенијевић

У саопштењу са седнице, наводи се да је Савет такође одлучио, једногласно, да не поништи диплому о стеченом научном називу доктора медицинских наука ректоровом сину Александру Арсенијевићу и научно-наставна звања, јер је стечена “у складу са Законом, Статутом Универзитета и актима и одлукама надлежних органа Факултета медицинских наука”.

Савет је данас разматрао упозорење министра посвете у вези са предузимањем мера које је утврдила просветна инспекција и акт његовог помоћника у вези са захтевом за поништавање доктората ректоровог сина и одузимање звања доцента.

У саопштењу се наводи и да је Савет још једном позвао надлежно Министарство просвете, науке и технолошког развоја на поштовање аутономије Универзитета уређене Уставом и Законом о високом образовању као и право чланова академске заједнице и чланова органа Универзитета да у складу са законским овлашћењима одлучују о питањима из своје надлежности.

Арсенијевићу је приписивано бахато понашање, махинације, рођачко запошљавање, да је “средио” сину да докторира и пре него што је завршио основне студије и запослио га на Факултету медицинских наука, а Агенција за борбу против корупције предложила је његово разрешење.

Ови наводи поткрепљени су и аудио материјалом и снимцима. Упркос томе, сам Арсенијевић је тврдио да су у питању завера и монтажа.

Министар просвете Младен Шарчевић апеловао је на Арсенијевића да поднесе оставку.

Извор: Beta, Insajder

Leave a comment