Уколико желите да се обогатите за понеко љубавно кинематографско искуство, избегнете патетичне лимунаде а да притом заобиђемо неке од old but gold непревазиђених љубавних оставарења, ево пар топлих препорука.

1. Annie Hall (1977)

Једно од најуспешнијих филмова Вудија Алена, добитник 4 Оскара, је романтична комедија лишена срцепарајућих сцена и дијалога. Радња прати однос између неуротичног комедијаша Алвуија и збуњене певачице Ени, од њиховог упознавања преко раскида и помирења па све до коначног раздвајања. Оно што га посебно издваја је доза сатире и интелектуалних дијлога кроз читав филм. Филм одише специфичним Вудијевим хумором и режисерским триковима.

2. Closer (2004)

У режији Мајка Николаса, уз одличну глумачку екипу: Натали Портман, Џулија Робертс, Клајв Овен  овај филм се високо котира.

Љубавни четвороугао два пара у модерном добу. Односи се компликују када мушкарац из једне везе упозна жену из друге везе. Филм се слојевито бави људским слабостима, неверством, тренутној привлачности као и експлицитним дијалозима који не прелазе границе укуса.

 

Погледај и топ-10 филмова за вреле летње дане.

 

3. Candy (2006)

Остварење Нејла Армфилда, прича о страсти двоје младих нарко зависника, великој љубави коју упркос јаким емоцијама порок доводи до краха. Филм је пропраћен одличном позадинском музиком, и дотиче се проблема као сто су немаштина, зависност од дроге која је проyзроковала живот на маргини, као и патолошка зависност од партнера.

4. Mon roi (My king) (2015)

Филмски приказ савременог брака мушкарца и жене 21. века пропраћена различитим препрекама. Радња се одвија када Тони (жена) након повреде заврши на рехабилитацији где се, имајући времена на претек, присећа своје велике љубави са Георгијем. Лутајући успоменама и питајући се да ли је могло другачије да се заврши, пролази кроз низ емотивних тренутака.

 

10 филмова који ће вам поправити дан.

 

5. Love (2015)

Остварење контраверзног режисера Гаспара Ное је филм који је изазвао бројне критике и узбуркао филмску јавност због својих експлицитних сцена, и дискусије да ли је ово уметничко дело или само обичан еротски филм. Било да се сложите са једном или другом тврдњом, ово је филм који оставља утисак и поставља нам бројна питања. Да ли превише слободни и отворени парови могу да опстану? Колико једна авантура и експеримент може да нас кошта? Која је граница између фаталног и љубавног односа? Да ли опсесија и опчињеност могу да имају срећан крај или воде до деструкције?

 

Ања Стојановић

Фотографија: unsplash.com

Leave a comment