Иако је корејска држава подељена у две различите земље, обе земље деле традиционалну културу и обичаје. Музика, плес, сликарство, књижевност и занат су важни делови корејске културе. 

Кореја
Култура као повезница

До 1948. године Кореја је била једна земља на мапи света, али политички немири резултирали су поделом региона у две земље са различитим политичким идеологијама. Међутим, култура и традиционалне вредности региона и даље међусобно везују ове две земље. Корејски језик говори се у земљама, а сличан породични систем прати обе земље.

Глобализација је направила одређене промене у породичном образовању и у друштвеној структури, претежно у Јужној Кореји због својих флексибилних политика, што није случај с политиком Северне Кореје. Како добре и старе навике умиру – и корејске земље и даље су дубоко укорењене у њихову културу и традиције. Под утицајем филозофског сјаја Конфуција, Корејци верују у породицу, заједницу и друштво, за разлику од западне идеологије индивидуализма.

Корејска породица – најважнији циљ сваког појединца

Породица је најважнији део корејског друштва и води породично оријентисан живот у којем је отац глава породице. Породице које следе Конфуција и његова учења чврсто верују да отац мора водити бригу о здрављу, дому, храни и браку својих чланова породице. Хијерархијска структура евидентна је у конвенционалној корејској породици. Најстарији син мора помоћи свом оцу у свим породичним стварима, мора га послушати и пратити његове одлуке. Стара школа каже да се жене не смеју упуштати у доношење одлука – само мушкарци имају право да се баве спољним пословима.

Овде прочитај репортаже из других делова света.

Међутим, овај образац размишљања временом се мења јер се све већи број жена појављује на функцијама лидерки, пословних руководилаца и наставница. Индивидуални снови и потребе су секундарни, а породична добробит је први и најважнији циљ сваког члана породице. Конфуције и његова учења имају дубок утицај на Корејце и због тога верују у дужност, лојалност, част и искреност.

Традиције које одржавају искрен однос међу друштвом

Будизам је главна религија у Кореји, а њене науке одражавају корејски начин живота, културу и уметност. Бројне будистичке статуе, споменици и храмови укључени су у листу националних ризница и чувани су од стране владе. Yungdrung је главни симбол корејског будизма и може се видети изван храмова и религијских места у Кореји.

Корејска култура била би непотпуна без грнчарије и керамике. Керамика је корејски културни амблем и појавио се пре више хиљада година. Целадон, корејска керамика са плавим глазом, позната је широм света. Овакав стил керамике Корејци су пренели на Јапанце.

Кореја

Оно што Кореју чини посебном јесте традиционална одећа која је понос корејског народа. Ханбок је име дато традиционалној корејској одећи. Носи се на церемонијама венчања, породичним функцијама и традиционалним фестивалима, те представља званичну државну и националну хаљину. Људи свих узраста носе Ханбок с поносом, јер је то један од симбола њиховог културног идентитета.

 

Познавање и разумевање корејских обичаја од изузетног је значаја, јер се током посете Кореји морате придржавати њихових правила и обичаја – у супротном, можда ћете завршити у непријатној ситуацији јер се западне праксе и обичаји потпуно разликују од обичаја корејског народа.

Милица Гвозденац

Фотографија: radiotounsi.net, wikipedia

Leave a comment