Највећа грађевина на свету и даље је Кинески зид. Многи од нас имају жељу да га посете и да прошетају по овом светском чуду, међутим један скејтер је отишао много даље у својим замислима. Желео је да га прескочи.

Дени Веј

Дени Веј је један од најпознатијих америчких скејтера, међутим поред тога његова велика љубав је и рели, тако да је истовремено и возач рели трка.

Рођен је у Орегону (САД) 1974. године. Имао је изузетно тешко детињство, чији је след догађаја можда утицао и на његов избор занимања. Његов отац је умро у притвору, када је Денију било нешто више од годину дана. Његова мајка је потом имала различите партнере који су злостављали Денија и његовог брата. Када се његова мајка поново удала, очух га је упознао са скејтингом и сурфингом. Недуго после развода, очух му је преминуо. Дени је након тога изгубио још једног ментора из детињства у саобраћајној несрећи.

Каријерa

Након пар видеа које је урадио за познате скејт компаније, Дени је заједно са једним пријатељем 1991. године основао своју компанију, План Б. Неколико година касније Дени Веј је имао несрећу, али га то није спречило да се бави скејтингом. Сада смо сведоци његовог великог подухвата, скока преко Кинеског зида 2005. године.

План Б

План Б је функционисао као група скејтера, која се такмичила и снимала заједно видее у периодима између 1991-1998. и од 2005. до данас. У тим временским размацима имали су различите спонзоре, а један од њих је била и компанија DC Shoes, коју је основао Тонијев брат.

Кинески зид

Кинески зид једно од седам светких чуда, дугачак је 8.851 км, висине је од 10 до 16м, док је његова ширина 8 метара. Почео је да се зида у петом веку пре нове ере, да би се градња завршила два века касније. Од тада је зид током историје имао различите намене у зависности од владара који су освајали ове територије.

Скок

Да би Дени извео свој трик, било је неопходно да се изграде рампе са обе стране зида, како би Дени имао залет и имао где да „слети“ са друге стране. Рампе су морале бити незнатно више од зида, али су због контрукције морале бити мало удаљене од њега, тако да је Дени летео више од осам метара у ваздуху. Приликом скока је урадио и трик оли (Ollie).

Видео како је све изгледало, погледај овде.

 

Велики људи, велика дела

За многе од нас ово је просто незамисливо, неки би чак можда рекли и да је намештено. Ипак, треба напоменути да конструкција приликом скока није била сасвим сигурна и да је Дени прескочио Кинески зид са поломљеним чланком на нози. Дакле, како успети у остварењу снова? Не знати за страх.

 

 

Адријана Турајлић

Фотографија: blurppy.com, jenkemmag.com

Leave a comment