Који су то послови којима ће се људи бавити у будућности?

Чињеница да роботи преузимају свет све више прелази из научне фантастике у стварност. Оно што је индустријска револуција учинила тадашњој радној снази, технолошка ће ускоро нама. Међутим, брзом развоју технологије су ипак потребни људски умови да га прате и контролишу, што ће отворити многа нова врата за будући посао садашњој и будућој омладини.

1. Супервизор продуктивности

У свету где се све креће брже него икад, послодавци ће тражити све више начина да поспеше своју продуктивност. Када је сваки секунд битан и ресурси се класификују као врло оскудни, ангажовање супервизора продуктивности – особе која анализира сваки поступак и дефинише колико је он ефикасан и неопходан унутар процеса рада – биће неизоставан корак кадровских одељења широм света а самим тим и твоја шанса за будући посао.

2. Life coach (животни тренер) за специфичне сфере живота

Ова професија сама по себи више није новитет али ће њене нове гране наићи на растућу потражњу на тржишту рада. Технологија нам је пружила многе алате који знатно олакшавају живот али је проблем што многи не знају да их користе. Уколико ти објашњавање технологије члановима породице старије генерације не представља проблем, постоји вероватноћа да ћеш моћи ту вештину и да уновчиш. Како се генерација „бејби бумера“ приближава крају живота, своју потребу за ангажовањем животног тренера ће пренети и у старост, те ће се на тржишту рада наћи и по које место за животног тренера за крај живота.

Животни тренер специфичних сфера

3. Приватни контролор летова

Под овом професијом не подразумевамо контролу летова авиона Парис Хилтон и сличних припадника имућније класе, већ дронова који ће красити небеса у растућој количини. Као и у свакој саобраћајној инфраструктури, велики број учесника (у овом тексту дронова) у саобраћају може довести до гужве на ваздушним путевима. Из тог разлога ће контролори лета свој будући посао све лакше проналазити у овој сфери. 

4. Менаџер финансија за криптовалуте и алтернативне видове финансија

Виртуелне финансије тренутно доживљавају свој „бум.“ Свет је у све већој мери одушевљен идејом поседовања новца који контролишу компјутерски системи, а не народне банке, што је за резултат имало настанак више од хиљаду врста криптовалута на глобалној мрежи. Међутим, у том мору избора људи ће постати несигурни у најпаметнији начин за инвестирање сопственог новца и радо ће потраживати стручну помоћ. Диплома у пољу банкарства и финансија, као и познавање интернет технологија, осигураће ову тражену позицију у предстојећим деценијама.

Менаџери финансија нове генерације

 

 5. Техничари 3D штампе

Ова професија са собом носи неколико различитих профила. Дизајнери, инжењери, па чак и кувари, своје будуће запослење ће моћи да пронађу у сектору 3D штампе. Иако 3D штампа сама по себи већ постоји, њен опсег има потенцијала да се прошири чак и ван граница наше данашње маште. Од органа до седана – шта год да је човеку потребно, вероватно ће моћи да се одштампа уз помоћ пажљиве компјутерске конструкције и клика на дугме.

 

Кристина Цветковић

Фотографије: pixabay.com

Leave a comment