Свађе са цимерима нису реткост. Ипак, постоји начин да се оне избегну.

Живот са цимерима изискује међусобно разумевање

Сви смо ми различити, стога је нормално да некада дође до сукоба мишљења када живиш са цимерима. Водећи се идеологијом „договор кућу гради,“ представљамо ти универзално решење које помаже и код најзатегнутијих међуљудских односа под истим дељеним кровом.

1. корак – идентификујте проблем(е)

У корену сваке свађе са цимерима постоји одређен проблем. Можда се твоја цимерка наљутила што си оставио неред у кухињи па ју је баш било брига да поспреми за собом у купатилу. Можда тренутно ниси имао довољно новца за рачуне па ти је било непријатно да кажеш било шта, а твоји цимери мисле да те је баш брига и да си заборавио. Шта год да је разлог, најбитније је открити извор свађе и разговарати о њему. Сазови „званични кућни састанак“, окупи цимере и реци оно имаш да кажеш, те подстакни њих да учине исто. Начини први корак – ако сте довољно одрасли да живите заједно ван родитељског дома, довољно сте одрасли да превазиђете инаћење и его и разговарате ради склада у кући.

Пре свега подели своје мишљење са цимерима

2. корак – нађите решење

При овом кораку компромис је ваше највредније оружје. Не постоји ствар око које се не можете договорити. Свађате се око чишћења – направите распоред који ће свима одговарати. Цимерка која спрема тежак испит ће ти бити захвална ако не позовеш друштво у 11 увече и узеће то у обзир када на твој испит дође ред. Такође је веома важно да решења за све проблеме пронађете заједно и да се сви слажете да су исправна. Договор не само да кућу гради, већ чини и живот у њој незмерно бољим и лепшим.

Све је лепше кад се слажеш са цимерима

3. корак – организујте забавну заједничку активност након што разрешите сукоб

Након озбиљног разговора, ситуација понекад и даље уме да буде напета. У том тренутку је најбоље провести квалитетно заједничко време. Што сте ви у бољим односима, то ће атмосфера у кући бити боља. Организујте филмско вече, вашу кућну журку или изађите негде заједно. Овај корак је подједнако важан као и претходна два јер вам омогућава да се зближите и остварите јача пријатељства. Ко не жели да дели дом са пријатељима?

Надамо се да ће ти ова решења бити од помоћи. Уколико, пак, налазиш да на овај начин није могуће доћи до склада у кући, леп гест ће свакако бити од помоћи а лепа реч и пријатељски приступ никада нису лоша идеја.

 

Кристина Цветковић

Фотографије: pixabay.com

Leave a comment