Шта те очекује када отвориш свој блог? Да ли је све баш тако једноставно?

блог
Да ли си спреман да постанеш блогер?

 

Живимо у 21. веку, када је сасвим нормално бити блогер, јутјубер или инфлуенсер. Они најупорнији и највреднији успевају и самим тим мотивишу своје читаоце да се и сами опробају. Уколико си планирао да покренеш свој блог или веб-сајт, о чему год на њему желео да пишеш, важно је да, пре него што то урадиш, будеш свестан одређених чињеница. У наставку прочитај које су то ствари које треба да знаш пре него што уђеш у свет блога.

 

  1. Не маштај о заради

 

Бар не у некој скоријој будућности. Евентуална зарада долази нешто касније, када твој блог постане утицајан и веома читан. На теби је да се потрудиш да постане такав. Буди вредан и упоран и редовно ажурирај свој блог. Не одустај ако ни након извесног времена не будеш довољно напредовао. У сваком моменту подсећај себе да ће сваки твој труд, једном, бити награђен.

 

  1. Очекуј и добре и лоше коментаре

 

Сасвим је очекивано да се, с времена на време, појаве и лоши коментари. Добре ћеш добијати, то је сигурно, али немој да се разочараш и обесхрабриш када прочиташ и понеку критику. Уколико је добронамерна, размисли о њој. Уколико је злонамерна, игнориши је. Број позитивних коментара увек ће претезати над оним лошим стога нема потребе да им придајеш значај.

блог
Буди спреман на све.

 

  1. Буди спреман на финансијска улагања

 

У почетку, наравно, нећеш имати никакву добит од блога. Све то време мораћеш да улажеш. Пожелећеш боље слике, самим тим и добар фотоапарат. Желећеш да купиш домен, опет из свог џепа. Улажи у складу са могућностима. Не знаш када ће се и да ли ће се блог исплатити, али ћеш, свакако, ако будеш желео да напредујеш, морати и да улажеш.

 

  1. Очекуј и мањак инспирације

 

У почетку ћеш, узбуђен и мотивисан, писати о свему што ти падне на памет. Постови ће често излазити и максимално ћеш се трудити око њих. Ипак, саветујемо ти да на самом старту утврдиш колико често ће постови излазити. То не треба да буде пречесто, јер ће твоје идеје тако брзо нестати и онда ћеш се мучити око њиховог смишљања или ћеш чак офрље писати. Мањак инспирације је сасвим нормална ствар, зато се потруди да ту инспирацију боље каналишеш.

блог
Као и у сваком другом, и у овом послу је потребна апсолутна посвећеност.

 

  1. Буди спреман на промовисање свог блога

 

Без рекламе нећеш постићи неки значајнији успех. Како људи да те примете, ако пишеш сам за себе, без промовисања? Учлани се у групе на Фејсбуку у којима блогери деле своје постове. Подели свој блог на својим друштвеним мрежама. Коментариши туђе постове, јер ће тако и други коментарисати твоје. На почетку си и мораћеш да се избориш за своје место.

 

Надамо се да те нисмо обесхрабрили и да ћеш, упркос свим овим чињеницама, покренути свој блог и остварити успех. Безброј је добрих ствари које он доноси. Срећно!

 

Ања Минић

Фотографије: Unsplash.com

Leave a comment