На EUROBOT 2018 такмичењу тимови са Факултета техничких наука M41+, Over 9000 и Memristor, освојили су прва три места и тиме се пласирали на финално такмичење EUROBOT 2018 у Француској.

Полећемо за Париз!

Овогодишње Национално првенство у роботици одржано је 21.04.2018. године у Централној згради Универзитета у Новом Саду и подразумевало је сениорске и јуниорске рунде. Такмичење је свечано отворила Јелена Станић Марић, помоћник покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зорана Милошевића.

На EUROBOT-у 2018 такмичило се 12 од 20 пријављених сениорских тимова из Новог Сада и Београда, а придружио се и један тим из Лондона који је равноправно одмерио снаге са нашим студентима. Такмичари долазе са Електротехничког факултета (Београд), Машинског факултета (Београд), Рачунарског факултета (Београд), Факултета техничких наука (Нови Сад) и Средње електротехничке школе „Михајло Пупин“ (Нови Сад).

Сениорско такмичење је одржано у пет рунди какон чега су били полуфинални и финални мечеви. Прво место је освојио M41+, друго место Over 9000 и треће место тим Memristor које чине студенти Факултета техничких наука који ће представљати Србију на финалном ЕУРОБОТ такмичењу. Финално такмичење ће се одржати у Француској, у граду La Roche Sur Yon од 9. до 12. маја.

У оквиру ЕУРОБОТ-а, такође је одржано такмичење за јуниоре на коме је учествовало 22 од 23 пријављена тима из Мале школе електронике из Београда. Код малишана,  и учествовало на такмичењу. Након четири рунде, а затим и полуфиналних и финалних мечева, прво место је однела “Оријентација“, друго тим ”Робо мафија“ и треће екипа “Тесла 108”. За малишане финално првенство ће се одржати у Паризу у Француској.

На EUROBOT такмичењу се сваке године праве роботи са потпуно новим карактеристикама, а овогодишњи задатак који је стављен пре роботе јесте изградња нових градова уз помоћ робота. Екипе су имале могућност да током мечева користе два робота, и да у директном мечу сакупе више бодова од противничких робота. Победник је онај робот који током меча, који траје 100 секунди, потпуно аутономно реализује што већи број задатих елемената и тиме освоји већи број поена.

 

 

 

 

 

Leave a comment